Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία στο Eurogroup δηλώνει ο Ντάισελμπουμ - Αγώνας για να "τα βρουν" ΕΕ-ΔΝΤ

Σίγουρος για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι γίνονται εργασίες, ώστε τα αποτελέσματα του Eurogroup να βρίσκουν σύμφωνους τόσο την ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ.

«Είμαι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. “Το Eurogroup εργάζεται να να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαϊου που να ικανοποιεί την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκοπός της επερχόμενης συνεδρίασης είναι μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τον προληπτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης (τον επονομαζόμενο “κόφτη”), καθώς και πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να δοθεί μόνο αφού η Ελλάδα ικανοποιήσει τα διάφορα προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων είναι και ο προληπτικός μηχανισμός.

«Καθώς η Ελλάδα νομοθετεί ήδη με εντατικό ρυθμό τα προαπαιτούμενα… νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετάσχει στην προετοιμασία του Eurogroup.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει τον προληπτικό μηχανισμό και πολιτική συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί και την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε: «Ναι, για αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Σχολιάζοντας το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα λόγια αυτά έρχονται λίγο μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.

Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της δόσης που θα αποδεσμευτεί μετά τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το ποσό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Θεωρεί, όμως, πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η καθυστέρηση της δόσης, άρα το ποσό θα είναι μεν ανώτερο από τον στόχο του προγράμματος, αλλά κατώτερο των προβλέψεων, που το τοποθετούσαν μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.