Τσουχτεροί φόροι σε καύσιμα, αγαθά & υπηρεσίες "τινάζουν στον αέρα" τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Στο μικροσκόπιο του Euroworking Group θα εξεταστεί το 25σέλιδο κείμενο που επιδόθηκε στον επικεφαλής του EWG και στα κράτη-μέλη από την ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί τη βάση των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στα ζητήματα που εκκρεμούν και αφορούν στον “αυτόματο κόφτη”, τους έμμεσους φόρους, τα “κόκκινα” δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποίησεων.

Στο κείμενο περιέχονται οι λεπτομέρειες και διευκρινίσεις του αρχικού σχεδίου για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, που είχε προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση, για την κάλυψη των μέτρων που είχε αποφασίσει το Eurogroup ότι θα πρέπει να ληφθούν εφεδρικά, ώστε να καλύψουν το 2% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των αποφάσεων, είναι πως η συνεδρίαση του «μικρού Eurogroup» θα γίνει δια ζώσης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το νέο σύστημα αυτόματων περικοπών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φόρο ακινήτων θα προκύψει αύξηση στους συντελεστές για τους ιδιοκτήτες που η αντικειμενική αξία τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, αναμένεται να υπάρξει αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη από 8 έως 10 λεπτά το λίτρο, προκειμένου να προκύψουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή θα φτάσει περίπου στα 1,49 ευρώ. Για το πετρέλαιο κίνησης η μέση λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα καθοριστεί περίπου στα 1,08 ευρώ, καθώς η αύξηση θα κυμανθεί τα 3 έως 4 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, αναμένονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο ), λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες διακυμάνσεις σημειωθούν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που δυνητικά μπορούν να “τινάξουν στον αέρα” τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ακόμη θα επιβληθεί από το 2017, Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Για τους φόρους στα Ι.Χ. επανέρχεται το σενάριο της φορολόγησης με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου κι όχι τα τέλη κυκλοφορίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η παλαιότητα.

-Επιπλέον από την 1η Ιουλίου χιλιάδες προϊόντα θα πωλούνται με ΦΠΑ 24% και τα νοικοκυριά αναμένεται να χάσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ.

-Μειώνεται ή αποφεύγεται ο φόρος 5% στο Ίντερνετ.

-Έρχονται αυξήσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα.

-Αύξηση και των Τελών Ταξινόμησης

-Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στη συνδρομητική τηλεόραση.

-“Γρίφος” παραμένει η αύξηση του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος συνεχώς αλλάζει, αλλά τελικώς το κράτος δεν εισπράττει τα 200 εκατ. που προβλέπονταν για φέτος.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το “πάγωμα” των προσλήψεων, θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.