Bloomberg: "Φαντασία" αποκαλεί το ΔΝΤ το πλεόνασμα 3,5% - Υπερβολικά αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να δαμάσουν το ελληνικό χρέος με αισιόδοξους δημοσιονομικούς στόχους αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, το οποίο περιγράφει με ρεαλισμό την πρόταση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το αμερικανικό πρακτορείο, που έχει στη διάθεσή του το εν λόγω έγγραφο, επισημαίνει ότι το βασικό σενάριο της ανάλυσης των Ευρωπαίων είναι υπερβολικά αισιόδοξο, καθώς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για τις επόμενες δεκαετίες, σενάριο που το ΔΝΤ περιγράφει ως «φαντασία». Μάλιστα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5%, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από αυτό το επίπεδο μέχρι το 2040.

ΔΝΤ

To γράφημα, στην κόκκινη στήλη αναφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και στην γαλάζια στήλη τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται, από το 2018 μέχρι και το 2030 η χώρα πρέπει να έχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, προκειμένου να μην μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόματος «κόφτης», στόχος που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολος. Επίσης, την επόμενη τριετία οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υψηλές και μειώνονται από το 2019 και μετά.

Η χθεσινή ανάρτηση του πρακτορείου έγραφε:

“Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο που ζητούν οι Ευρωπαίοι, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει και αναβάλλει μια ελάφρυνση του χρέους. Η έμμεση απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη”, γράφει το Bloomberg.

Ουσιαστικά, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν κατά βάθος ότι η συμφωνία την οποία επεξεργάζονται δεν θα προχωρήσει. Το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο για την Σοβιετική Ένωση: «Προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε και προσποιούνται ότι μας πληρώνουν».

Υπό το πρίσμα αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα συναινεί σε μια σειρά νέων φορολογικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων έκτακτης ανάγκης τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα, όταν χρειάζεται, έτσι ώστε να υπάρχει επίτευξη και διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και η Ευρωζώνη δηλώνει: «Αυτό θα τα κάνει όλα μια χαρά».

Όπως λέει το ΔΝΤ, αυτή η προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη. “Ο δημοσιονομικός στόχος είναι πολύ υψηλός. Η προβλεπόμενη δημοσιονομική συμπίεση θα βλάψει αντί να βοηθήσει την οικονομία. Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες”, αναφέρει η επιστολή.

Μάλιστα κάνει λόγο για προσχηματική συμφωνία και επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ένα στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο όμως αντιστέκεται η Γερμανία και πολλοί άλλοι. Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι ένα σχέδιο για να την γλιτώσει η Ελλάδα. Το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της χώρας είναι δικό τους δημιούργημα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Και πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, όπως προτείνει το ΔΝΤ, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το οποίο και πάλι θα επιβάλλει λιτότητα σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Αλλά ακόμα και αυτός ο στόχος που είναι χαμηλότερος και πάλι δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο. Μόνο με ελάφρυνση του χρέους θα λυθεί το ζήτημα.

Για πολλούς μήνες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με ηγέτη την Γερμανία λόγω εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών αρνούνται την αναπόφευκτη πραγματικότητα. Η Ελλάδα σύντομα θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της. Όσο το θέμα δεν λύνεται η απειλή μιας ακόμα οικονομικής κρίσης θα εμποδίζει τις προοπτικές της Ευρώπης. Το ΔΝΤ έχει δίκιο να λέει: «Ως εδώ και μη παρέκει».