Eurogroup χωρίς συμφωνία - Ελπίδες για την Κυβέρνηση να "ρεφάρει" στα τέλη Μαΐου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα το ελληνικό ζήτημα. Οι προσδοκίες για την συγκεκριμένη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν χαμηλές, καθώς δεν αναμενόταν κάποια συμφωνία παρά μόνο μια συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παραμένουν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ότι θέλει μία συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ,προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας ο Ολλανδός πολιτικός αναφέρθηκε στην άκαμπτη στάση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθούν σχετικές συνομιλίες, ώστε να ξεπεραστεί και αυτό το ζήτημα. “Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (…) Θα μιλήσουμε γι’ αυτό μαζί τους”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή των επιπλέον προληπτικών μέτρων από την Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτείται χρόνος. «Είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «Θα ακούσουμε την πλευρά της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποιες νομικές δεσμεύσεις, αλλά όλα είναι υπό συζήτηση».

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «Η σημερινή ημέρα, είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup θα εισαχθεί το θέμα του χρέους».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις. Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας…Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να κάνει κριτική τόσο στις πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα όσο και στις επιλογές των ίδιων των πολιτών λέγοντας ότι «Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους».

Επίσης ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πακέτο διάσωσης, την γενναιοδωρία προς την Ελλάδα εκ μέρους της Ευρώπης και ιδιαίτερα -όπως είπε- από την πλευρά της Γερμανίας: «Kάποιος πρέπει να είναι πιο ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες για την φιλοσοφία του πακέτου διάσωσης. Είναι σημαντικό για να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους. Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να βοηθήσουν για την συμφωνία. Στην Ελλάδα έχει δοθεί πολύ αλληλεγγύη, περισσότερη από άλλες χώρες. Η Γερμανία σίγουρα ήταν μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες».

Στο περιθώριο του Eurogroup, ο Σόιμπλε είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

Λούις ντε Γκίντος – Πιέρ Κάρλο Πάντοαν

Την αισιοδοξία του για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος, λέγοντας πως ελπίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα γίνει κάποια αναφορά στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά σημειώνοντας ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη έγινε πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν».

Πιερ Μοσκοβισί

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα.

“Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν”, δήλωσε ο Μοσκοβισί.