Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθεση του Βερολίνου, ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».
Με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο, μια εξέλιξη που θα αποφέρει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα τόσο στο Βερολίνο όσο και στις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
«Πιστεύουμε πως τα συγκεκριμένα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα» έγραψε η κυρία Λαγκάρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Θεωρεί αναξιόπιστα τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ελλάδα Τονίζει ότι στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν μέτρα που φτάνουν σε ύψος το 2,5% του ΑΕΠ αντί 3% του ΑΕΠ που υποστηρίζουν ΕΕ και Ελλάδα ) κυρίως αυξάνοντας φόρους και τέλη σε περιορισμένο αριθμό φορολογούμενων και κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών. Μάλιστα εκφράζει την γνώμη ότι «η συνεχής αύξηση φόρων και τελών θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία». Τονίζει επίσης ότι στο ελληνικό πακέτο δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα ουσιώδεις παραμετρικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του δημόσιου τομέα και του ασφαλιστικού και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης .
Επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ταμείου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ( ειδικά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ) είναι ανέφικτοι, καθώς, όπως τονίζει, με τα μέτρα που βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ το 2018. “Το συμπέρασμά μας είναι βασισμένο σε μακροχρόνιες προβλέψεις και εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η Eurostat” τονίζει η κ. Λαγκάρντ.
Σημειώνει επίσης ότι «αν το το Eurogroup αποφασίσει να εμμείνει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, παρ’όλο που κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, το ΔΝΤ θα υποστηρίξει την συγκυριακή επίτευξη του στόχου αυτού, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο πιστεύει ότι υψηλότερα από τα επίπεδα που θα τα χαρακτήριζαν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμα»
Σε ότι αφορά τα προληπτικά μέτρα τονίζει ότι η συνομιλίες ήταν αδιέξοδες . «Η ελληνική πλευρά πρότεινε κάποια γενικής φύσεως έκτακτα μέτρα το οποία μπορεί να έκλειναν την απόκλιση για λίγο αλλά στην ουσία θα μετέφεραν την λύση του προβλήματος για το μέλλον». Προβαίνει μάλιστα και σε ένα πολιτικό σχόλιο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε από την αρχή των ελληνικών μνημονίων κεντροδεξιά ή κεντροαεριστερή κυβέρνηση η οποία μετά από κάποιο διάστημα δεν υπέκυψε στο πειρασμό μια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και ζητά να το έχουν όλοι κατά νου σχετικά με την χάραξη μακροπρόθεσμη δημοσιονομικής πολιτικής.
Τόσο από εκπροσώπους της Ευρωζώνης όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμή; κάποιο σχόλιο για την αιχμηρή επιστολή Λαγκάρντ.