Συνεδριάζει το απόγευμα το Euro Working Group

Κρίσιμη σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group που, όπως έγινε γνωστό, θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαϊου.

Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις για την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα δεν είναι θετικές, ενώ χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προχωρούν πολύ αργά, έτσι ώστε η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Εν μέσω της έντονης αυτής φημολογίας περί νέου αδιεξόδου, το Βερολίνο έσπευσε να διαψεύσει χθες τις πληροφορίες ότι δρομολογείται «εξαμερής» σύσκεψη για να προετοιμάσει το Eurogroup και τον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ. Παραμένει ακόμη ανοικτό αν τα μέτρα θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» ή θα μπει ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιεί περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο νερό, όπως εξαρχής ζητούσαν οι δανειστές.

Στόχος θα είναι η έκδοση ενός staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο), η οποία θα λάβει την πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.