«Κόκκινα» δάνεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης, η μεταβατική περίοδος και οι εξαιρέσεις

Όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στο κομμάτι των κόκκινων δανείων (όχι μόνο τα στεγαστικά), αλλά και οι λεπτομέρειες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως δε θεωρείται τελικό το σχέδιο μιας και δεν φέρει ακόμη την υπογραφή της έγκρισης των δανειστών.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανεξάρτητα από το εάν αυτά θα παραμείνουν σε τράπεζες ή θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρίες. Μάλιστα, στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, εξαιρούνται όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όχι μόνον τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.

Για τα δάνεια τα οποία θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες το πλαίσιο προστασίας θα παραμένει το ίδιο. Συγκεκριμένα ο αναμορφωμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος “Κατσέλη”)που ισχύει για τις τράπεζες, θα ισχύει και για αυτές τις εταιρείες. Οι τελευταίες θα πρέπει να κάνουν και αυτές στους δανειολήπτες πρόταση ρύθμισης, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει και βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα ιδρυθεί, ενισχύονται τα δικαστήρια, ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ ενεργοποιείται και το επάγγελμα των “διαχειριστών αφερεγγυότητας”. Οι τελευταίοι θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, τόνισε ότι “επαφίεται στις ελληνικές τράπεζες ποια μέσα θα χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων τους”.

Στην απάντησή του ο κ. Ντράγκι σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “προκειμένου να είναι αποδεκτές ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, οι εν λόγω τιτλοποιημένες απαιτήσεις θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας και να αξιολογούνται κατά περίπτωση” και πρόσθεσε ότι “θα ήθελα να επισημάνω ότι επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα στο οποίο, όπως ανέφερε, “δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Το Μνημόνιο Συνεννόησης απαιτεί την εκπόνηση πλαισίου βάσει του οποίου οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν δάνεια, αν το κρίνουν κατάλληλο”.

Καταλήγοντας ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι “σκοπός είναι να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών όλα τα πιθανά εργαλεία για τη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διατηρήσιμο επίπεδο”.