Οι προσδοκίες και το παρασκήνιο για το Eurogroup- Τα μηνύματα από Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν συνεχείς τα τελευταία 24ώρα και το αίτημά του για σύγκληση Συνόδου Κορυφής και εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο, δεν ικανοποιήθηκε – τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης, σε επικοινωνία που είχε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανακοινώθηκε η απόφαση του πρώτου για σύγκληση του Eurogroup στις 9 Μαϊου, στις 15.00 το μεσημέρι.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας σχολίασε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του δεύτερου, «ο Υπουργός Οικονομικών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δουλέψουν εποικοδομητικά και μαζί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και να προχωρήσουν σταθερά και μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο. Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του τηρήσει η Ευρώπη την υπόσχεσή της, δρομολογώντας τη συζήτηση για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, προσθέτοντας ότι, όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ελαστικές για να καταλήξουν επιτυχώς σε συμφωνία».

Μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους είχε στείλει προηγουμένως και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

πιρς

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών Κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχθηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων εκτιμούν στις Βρυξέλλες

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Μετά το τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Nωρίτερα ανάλογο μήνυμα είχε στείλει και ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν τάχθηκε κατά των «καθυστερήσεων», τονίζοντας πως η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείεται να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 Μαΐου δεν καταλήξει σε συμφωνία, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.