Ισχυρή η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών

Ισχυρή είναι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών όπως διαβεβαίωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ORE» ο κ. Κερέ τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα αφορά την πρόσβαση σε ρευστότητα, η οποία εξαρτάται τόσο από τη συνολική εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, όσο και από τον υψηλό αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και υποστήριξε ότι το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» θα πρέπει να διευθετηθεί με αποφασιστικό τρόπο.

Παράλληλα ο κ. Κερέ υποστήριξε πως η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς ο χρόνος πιέζει. «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, μόλις οι καταθέτες επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και αυτές δανειοδοτήσουν εκ νέου την οικονομία» τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ διευκρινίζοντας ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις των θεσμών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία για το ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα. Καταλήγοντας ο κ. Κερέ έκανε ειδική μνεία στον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων και εξήγησε ότι εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της Κομισιόν και της ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυτά τα έκτακτα μέτρα.