Άδειασε ο "κουμπαράς" - Στην ΤτΕ ό,τι έχει απομείνει από ΕΟΠΥΥ, Βουλή και ΟΑΕΔ

Από ταμείο σε ταμείο πηγαίνει η Κυβέρνηση ώστε να καλύψει όπως όπως τις τρέχουσες κρατικές ανάγκες κάτι που πλέον δεν προκαλεί έκπληξη μια και είχε γίνει γνωστό ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας από το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα ακολούθησε και σχετική δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η ρευστότητα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή».

Την περασμένη Πέμπτη όλα τα νοσοκομεία της χώρας κλήθηκαν να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από σχετική απόφαση της Κυβέρνησης.

Τώρα το ίδιο ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από τη Βουλή, με την τελευταία να μεταφέρει σε λογαριασμό της ΤτΕ 67 εκατομμύρια ευρώ κρατώντας στα ταμεία της περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να υπογράψει αντίστοιχη απόφαση ωστόσο φέτος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, άναψε το “πράσινο φως”. Όπως είπε ο ίδιος αν αυτό είχε γίνει από το 2015, το Ταμείο της Βουλής θα είχε ενισχυθεί από τις αποδόσεις με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η απόφαση για τα αποθεματικά των νοσοκομείων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ σειρά έχει και ο ΟΑΕΔ καθώς εργαζόμενοι στον Οργανισμό έκαναν λόγο για μεταφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν στο 1.072.2016 καθιστώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία στα χειρότερα των τελευταίων επτά χρόνων.

Ωστόσο η Κυβέρνηση «επιστρατεύει» και τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Νομικών τα οποία προορίζει για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσο για το ύψος των αποθεματικών του Ταμείου, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την συγκεκριμένη απόφαση σε ανακοίνωσή του και καλεί σε «σύσκεψη των προέδρων των δευτεροβαθμίων υγειονομικών συλλόγων το μεσημέρι της Δευτέρας, για να χαράξουν κοινή γραμμή αντίδρασης και αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Για μια ακόμη φορά η σημερινή κυβέρνηση με ληστρικό τρόπο και αιφνιδιαστικά, καταργεί τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ και με αοριστολογίες προσπαθεί να «μπαλώσει» την υπεξαίρεση των εισφορών που κατέβαλαν μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στο άρθρο 94 παρ. 5 αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο κλάδος των μονοσυνταξιούχων καταργείται και μάλιστα αναδρομικά… από 1.1.2016.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών κυνικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά.

Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί».

Μπροστά στις δυσμενείς αυτές εξελίξεις ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί για Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΦΣ, σύσκεψη των προέδρων των δευτεροβαθμίων υγειονομικών συλλόγων, για να χαράξουν κοινή γραμμή αντίδρασης και αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει τις κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις και παράλληλα αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συμπράξουν στην ασφαλιστική καταδίκη των υγειονομικών και να αντιδράσουν έμπρακτα.

Τα Φαρμακεία μπορούν να ξαναγίνουν εκλογικά κέντρα καταδίκης των μνημονιακών πολιτικών αποφάσεων και αυτής της κυβέρνησης».