Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα...

Για την αθέτηση εντολών εκ μέρους της Κομισιόν προς την Ελλάδα, η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε επί χρόνια να επιστραφούν 173 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει η Ελλάδα ως παράνομη κρατική ενίσχυση στις εταιρείες ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Αναφορικά με την μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ, οι ενισχύσεις που έλαβε από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 137 εκατ. ευρώ κρίθηκαν δύο φορές παράνομες το 2012 και το 2014 ενώ για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία η σχετική απόφαση από τις Βρυξέλλες εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και αφορά την ανάκτηση 36 εκατ. ευρώ.

Παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα δεν υπάκουσε με αποτέλεσμα οι διαφορές να πάρουν τον δρόμο για την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι δύο εταιρείες υπονομεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για την ΛΑΡΚΟ, επισημαίνεται ότι η χώρα μας δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι ωστόσο πιο πολύπλοκο, διότι η εταιρεία περιλαμβάνεται στο δεύτερο Μνημόνιο ως στόχο αποκρατικοποίησης.

Ερωτηθείσα για το αν η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σηματοδοτεί μία νέα γραμμή στο ό,τι αφορά την μεταλλευτική εταιρεία, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί απέφυγε να δώσε απάντηση, λέγοντας απλά ότι υποθέσεις μεμονωμένων ιδιωτικοποιήσεων δεν συζητιούνται κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.