Η Μ. Τρίτη ορόσημο για πρόωρη Ανάσταση ή Γολγοθά

Το κουαρτέτο επέστρεψε στην Αθήνα χθες, οι συζητήσεις επανεκκινούν σήμερα Κυριακή και η κυβέρνηση «βλέπει» θετική κατάληξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης μέχρι το βράδυ της Μ. Τρίτης, καθώς θεωρείται σίγουρο το Eurogroup την Μ. Πέμπτη. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

Από την πλευρά του το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει, στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε, για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ. Στα θετικά εμφανίζονται η «μικρή» μείωση του αφορολόγητου κατά 200 ευρώ (σ.σ. κατά 1.000 ευρώ ζητούσε το ΔΝΤ, λένε πηγές) που «ισοφαρίζεται σε οικογένεια με παιδιά», η μη μείωση συντάξεων κάτω από 1.300 ευρώ και η προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια (για ποσά 130-150.000 ευρώ).

Η στόχευση του κυβερνητικού επιτελείου είναι το κλείσιμο της συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (και για το «μίγμα») μέχρι το βράδυ της Μ. Τρίτης, να επέλθει συμφωνία-πακέτο στο Εurogroup της Μ.Πέμπτης τόσο για τον «αυτόματο μηχανισμό δέσμευσης» («κόφτη») για λήψη μέτρων, εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, όσο και για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αξιολόγηση θα θεωρηθεί… λήξασα, όταν ολοκληρωθεί το σύνολο της παραπάνω διαδικασίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η λήξη θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε σε εκείνη τη χρονική στιγμή θα εκταμιευτεί και η δόση. Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με εκείνο που είχε δώσει την προηγούμενη Τετάρτη ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε μιλήσει για διαδικασία «τεσσάρων εβδομάδων».

«Η διαφορά βρίσκεται στα στάδια», διευκρινίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, διότι «η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ θα κλείσει και δεν θα ανοίξει εκ νέου». Κατά τα λοιπά, ενθαρρυντικές θεωρούνται οι επίμονες διευκρινίσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η επικείμενη συμφωνία «δεν συνιστά Μνημόνιο 4».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «θα επρόκειτο πράγματι για Μνημόνιο 4, εάν ψηφίζαμε πακέτο έκτακτων μέτρων 3-3,5 δισ. ευρώ, αλλά… δεν πρόκειται διότι ο “κόφτης” είναι ένα σύστημα που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν Μνημόνια».

Όσο για την επίκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νομικό πλαίσιο της χώρας το οποίο δεν επιτρέπει να ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, η ίδια πηγή παραπέμπει στο Σύνταγμα. (σ.σ. Δεν προβλέπει «υπό αίρεση νόμο»).

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Euronews είναι «όχι σε νέα έκτακτα μέτρα» γιατί η χώρα «χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». Ο κ. Τσίπρας αναμένεται από σήμερα να έχει νέο κύκλο πολιτικών πρωτοβουλιών με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους.

Γεροβασίλη: Θα μείνουν με την όρεξη όσοι ονειρεύονται ρωγμές στους 153

Η προληπτική νομοθεσία κάτω από δεκάδες προϋποθέσεις, εκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Real News, σχολιάζοντας τα πρόσθετα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ να νομοθετηθούν.

Υπογραμμίζει πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύεται η δόση και αρχίζει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ επισημαίνει πως θα μείνουν με την όρεξη όσοι προσβλέπουν σε ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«Η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους. Το ίδιο οφείλουν και όλες οι υπόλοιπες πλευρές. Ήδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπονταν διορθωτικές κινήσεις αν και όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. Έχουμε επιτύχει υπεραπόδοση στην κάλυψη των στόχων, κάτι που αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία και από τα στοιχεία της EUROSTAT. Η προληπτική νομοθεσία κάτω από δεκάδες προϋποθέσεις, εκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις. Τελικά, δηλαδή, να έχει υπονομευτικό αποτέλεσμα στο ίδιο το πρόγραμμα. Εμείς αποδείξαμε ότι επιτυγχάνουμε και ότι ανατρέπουμε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Το ΔΝΤ, αντιθέτως, είναι γνωστό πόσες και πόσο αποτυχημένες προβλέψεις έκανε» αναφέρει η κ Γεροβασίλη.