Eurogroup: Ναι μεν, αλλά... Αισιοδοξία και αβεβαιότητα

Το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία για την αξιολόγηση θα συζητηθούν στο σημερινό άτυπο Eurogroup, που συγκαλείται στο Άμστερνταμ υπό την Ολλανδική Προεδρία.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία, μετά τις χθεσινές πληροφορίες για συμφωνία σε δύο από τα βασικά ζητήματα της διαφωνίας, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat.

Η έκθεση της Eurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 δείχνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους έως 0,5% του ΑΕΠ και αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού και του προγράμματος για έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ και βέβαια, επιδόσεις σαφώς καλύτερες από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,6 του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι προσέρχεται στο Eurogroup δυναμωμένη, καθώς τα στοιχεία της Eurostat είναι «όπλα» στη φαρέτρα της για να αντικρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews ότι «δεν χρειάζονται νέα έκτακτα μέτρα», ζητώντας ρητά να εφαρμοστεί «ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι κόμη ξεκάθαρα, τουλάχιστον σε ό,τι φορά την πρόθεση όλων των μερών που συμμετέχουν στο Eurogroup να κλείσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τα εκκρεμή ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και να επέλθει συμφωνία. Κι αυτό αφενός γιατί πάγια τακτική στα Eurogroup που καταπιάνονται με το ελληνικό ζήτημα είναι να περιορίζονται σε εξαγγελίες και αφετέρου γιατί μετριοπαθέστερες από αυτές του Γ. Κατρούγκαλου δηλώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης, όπως η δήλωση του Γ. Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια «κερδίσαμε ένα στα δύο που επιδιώκαμε», προσγειώνουν τις προσδοκίες για το άμεσο κλείσιμο όλων των “ανοιχτών” θεμάτων και επίτευξη συμφωνίας.

Είναι, λοιπόν, πιθανό, το σημερινό Eurogroup να περιοριστεί σε μια προαναγγελία σύγκλησης ενός επόμενου έκτακτου Eurogroup, πριν ή μετά το Πάσχα, όπως παραδέχτηκε και ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τις συναντήσεις Τσακαλώτου-Σταθάκη-Κατρούγκαλου με τους δανειστές.

Και βέβαια, είναι αυτονόητο ότι για να υπάρξει συμφωνία στο όποιο Eurogroup απαιτείται η σύγκλιση όλων των μερών.

Τα πακέτο πρόσθετων προληπτικών μέτρων

Θολό είναι και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την απαίτηση λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (εκτός των 5,4 δισ.από φόρους και περικοπές συντάξεων), για τα οποία έγινε λόγος πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αν και το συγκεκριμένο πακέτο είχε «διαρρεύσει» από πηγές του ΔΝΤ αλλά ευρωπαϊκές και είχε γίνει εκτενής αναφορά στα ΜΜΕ (γνωστοποιήθηκε από τη Wall Street Journal) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίζεται ότι δεν ετέθη επισήμως στο τραπέζι η συγκεκριμένη απαίτηση. Στη Αθήνα «δεν έγινε καμία συζήτηση» και «δεν δεχτήκαμε τέτοια μέτρα», διευκρινίζει ο Υπουργός Οικονομικών. Στην ίδια γραμμή κινείται ο πρόεδρος Γιούνκερ που απαντά σε σχετική ερώτηση πως δεν χρειάζονται τέτοιου είδους μέτρα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει στην πορεία, καθώς στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση διευκρινίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να θέσουν και να συζητήσουν αυτό το θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Eurogroup επ’ αυτού.
Μένει να δούμε, λοιπόν, αν θα τεθεί στο σημερινό ή στο επόμενο Eurogroup το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων
Αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα ή στο επόμενο Eurogroup. Σύμφωνα, μάλιστα, με ευρωπαϊκές πηγές, ακόμη κι αν δεν τθε΄λι το συγκεκριμένο θέμα στο Eurogroup , θα απαιτήσει το ΔΝΤ να μπει, ως προϋπόθεση για να παραμείνει στο Πρόγραμμα.
Άλλωστε ο ΔΝΤ έχει σύμμαχο και για τη συγκεκριμένη απαίτηση, όπως και για άλλες, τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί ότι η αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ δεν ακυρώνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το μέλλον, καθώς τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το 2015, ενώ τα μέτρα προληπτικού χαρακτήρα το 2018.