Μετά από πολύωρες ολονύχτιες διαβουλεύσεις 15 ωρών το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών παραμένει.
Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης διεκόπη τα ξημερώματα της Πέμπτης για να ξαναρχίσει στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης.
Παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι υπήρξαν συγκλίσεις “αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο”, ενώ απέφυγε να κάνει εκτίμηση για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, λέγοντας “θα δούμε”.
Φαίνεται ότι, πράγματι, συγκλίσεις υπήρξαν, καθώς συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, στο βαρύ πακέτο των έμμεσων φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που αναμένεται γονατίσουν την αγορά και τα νοικοκυριά. Ωστόσο ο δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη μακρύς με “αγκάθια” ζητήματα που αφορούν ως επί το πλείστον στα τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό και τα οποία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της Πέμπτης.
Το ίδιο κλίμα επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κατά την αποχώρησή του από τον Χίλτον ανέφερε ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος συζητήσεων από την Πέμπτη το πρωί που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, προκειμένου να αρθούν οι βασικές διαφωνίες για τα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Ο Υπουργός απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές στα τεχνικά ζητήματα, λέγοντας λακωνικά ότι διαπραγμάτευση συνεχίζεται “και για τα όρια της προστασίας και για το σύνολο του θέματος”.
Ο κ. Τσακαλώτος και το κουαρτέτο αναχωρούν το απόγευμα της Πέμπτης για το Άμστερνταμ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο άτυπο Eurogroup της ολλανδικής προεδρίας παρουσία και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι βασικές διαφωνίες Κυβέρνησης- δανειστών
Ασφαλιστικό
Σημείο αιχμής σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είναι οι επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα και με δήλωση του Υπουργού Εργασίας Γιώργους Κατρούγκαλου, την ώρα που έβγαινε από τη συνάντηση με τους δανειστές.
Φαίνεται ότι οι δανειστές δεν δέχονται το ύψος της αύξησης εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση (+ 1% για 3 χρόνια και + 0,50% για άλλα 3 χρόνια), ζήτημα για το οποίο θα αναζητηθεί συμβιβασμός ή διέξοδος με πολιτική διευθέτηση στο Eurogroup. Από την άλλοι, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος οι θεσμοί φαίνεται ότι αποδέχονται την αύξηση των εισφορών αλλά μικρότερο επίπεδο από αυτό που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά αν και δήλωναν ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την επιβολή μεγαλύτερων μειώσεων στις συντάξεις, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο υποχώρησης, υπό την προϋπόθεση, όμως, της επίτευξης συμφωνίας. Το ενδεχόμενο των αλλαγών στο ασφαλιστικό μετά από τη συνάντηση με τους δανειστές άφησε ανοιχτό και ο Υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι “αλλαγές μπορεί να γίνουν” και στην περίπτωση αυτή ίσως να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή την Παρασκευή. «Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν προτάσεις των θεσμών για κάποιες αλλαγές.«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε αύριο το βράδυ είτε μεθαύριο το πρωί», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».
Φορολογικό
Μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ζητούν οι δανειστές δανειστές ακόμη και για μισθωτούς-συνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, το ΔΝΤ ζητά άμεσα μείωση στα 8.182 ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτική, προτείνοντας σταδιακή μείωση μέχρι το 2018 να φτάσει στο επίπεδο που ζητά το ΔΝΤ (από 9.090 το 2016, σε 8.590 το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018).
Η αμφισημία των ξένων παραγόντων
Ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζεται “μετ’ εμποδίων” διαδοχικές δηλώσεις από τη πλευρά των δανειστών δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.
Έτσι, μετά την δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων είναι η ψήφιση των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα που μπορεί να εφαρμοστούν από το 2018, ενώ η διαπραγμάτευση είναι εν εξελίξει και τόσο ο χρόνος όσο και η στέρηση των ταμειακών αποθεμάτων πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική Κυβέρνηση, έρχεται νέα κρυολουσία από τον Σόιμπλε.
Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών από τη μια δήλωσε ότι “όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι πρώτη φορά αισιόδοξος” και πρόσθεσε πως οι Έλληνες συμφώνησαν, για πρώτη φορά, να δεχτούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Από την άλλη, σύμφωνα με το DailyFX ο κ, Σόιμπλε φέρεται να εξέφρασε την αμφιβολία του για τη επιτυχία του προγράμματος διάσωσης συμπληρώνοντας ότι μια υποτίμηση θα βοηθούσε στην ανάκαμψη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, επανέλαβε την άποψή του ότι “θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της εξωτερικής υποτίμησης” προκειμένουν να ανακάμψει οικονομικά.
Όταν ρωτήθηκε σε συνέδριο στο Βερολίνο για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα επιτύχει ο Schaeuble δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει” για να προσθέσει ότι “μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, έχουμε σημειώσει πρόοδο”.
Όπως μεταδίδει το Reuters, υποστήριξε πως οι Έλληνες θα αποκτήσουν τώρα μια εμπειρία του πως είναι μια σύγχρονη διοίκηση, ενώ τόνισε πως οι Έλληνες για πρώτη φορά συμφώνησαν να δεχθούν ανθρώπους από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εργαστούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμα πως η διατήρηση μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι μια λογική κατάσταση, επιτιθέμενος εκ νέου στην ΕΚΤ πριν την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Φρανκφούρτη.
Πρόσθεσε επίσης πως περισσότερη ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων θα απελευθέρωνε την ΕΚΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις μιας ανολοκλήρωτης νομισματικής ένωσης.