Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω...

Χωρίς σημαντική πρόοδο ολοκληρώθηκαν περίπου στις 22:00 οι συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές οι οποίες είχαν διάρκεια έξι ώρες.

«Δεν έχουμε δεχτεί τα πρόσθετα μέτρα, ούτε εκείνοι δέχονται το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο» είπε κορυφαία πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την μορφή θα έχουν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε ότι «κατ’ αρχάς η κυβέρνηση δεν τα έχει δεχτεί ακόμα».

Όσο για το αν υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές στα μέτρα για το αφορολόγητο και τις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών,ο ίδιος τόνισε ότι ισχύουν ακόμα όσα δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή είναι κείμενο υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η τελευταία κατά σειρά συνάντηση σήμερα αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρωί της Τετάρτης, όπου θα δώσει το παρόν στην συνάντηση και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για την αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με θέμα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με φόντο τις νέες διαβουλεύσεις αλλά και τις πιέσεις που υπάρχουν τουλάχιστον από άποψη χρόνου για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών κράτησε περίπου 20 λεπτά ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως «είναι αυτονόητο ότι στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν», ζητώντας να μην επιμείνουν οι δανειστές στη λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων ύψους τριών δισ. ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι η Μέρκελ «έδειξε κατανόηση» στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού.