Χρόνος και δανειστές πιέζουν για την αξιολόγηση

Σε μαραθώνιο έχουν μετατραπεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς ο χρόνος πιέζει τόσο λόγω του επικείμενου Eurogroup στις 22 Απριλίου όσο και των αναγκών της χώρας για ρευστότητα, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 23η του μήνα.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα του Ιουνίου στην Βρετανία για το αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκούν ιδιαίτερη πίεση σε όλες τις πλευρές, τόσο τις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές.

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δύο ζητήματα που θα τεθούν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είναι τα δύο μείζονα ελληνικά ζητήματα, η οικονομία και το προσφυγικό.

Ο αισιόδοξος…Β. Σόιμπλε

Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε δια της εκπροσώπου του Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών είναι πιθανό να γίνει σύντομα. Όπως είπε η Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν, η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος «θα ολοκληρωθεί έως το Πάσχα» τονίζοντας εκ νέου ότι το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αντίστοιχα αισιόδοξη για σύντομη συμφωνία εμφανίστηκε και η Όλγα Γεροβασίλη καθώς, όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση αναμένει ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup της Παρασκευής, βάσει των συμφωνηθέντων του Ιουλίου, δηλαδή χωρίς νέα μέτρα.

Η στάση του ΔΝΤ

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε οικονομικές διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα, με ένα “πακέτο ασφαλείας” 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα στην περίπτωση που τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα δεν αποδώσουν. Έτσι, με στόχο το 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018, τα μέτρα συνολικά αγγίζουν τα 9 δισ.

Την αποκάλυψη για το extra πακέτο μέτρων έκανε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω πακέτο μέτρων συμφωνήθηκε σε μια μυστική συνάντηση των δανειστών στην Ουάσινγκτον. Σε δημοσίευμα της, η γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι στην συνάντηση ήταν παρόντες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ αρχικά φέρεται να διαφώνησε  με το πρόσθετο πακέτο μέτρων, χαρακτηρίζοντάς το «μη ρεαλιστικό», όμως το τελευταίο που ήθελε ήταν να “σπάσει” το κοινό μέτωπο των δανειστών.

Αλέξης Τσίπρας: χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση

Συνάντηση Τσίπρα – Κατάινεν

Στην προσπάθειά του να “ξορκίσει” το ενδεχόμενο επιβολή πρόσθετων μέτρων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Γίρκι Κατάινεν τόνισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα που ετέθη στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

“Μοναδική λύση του προβλήματος είναι oι μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε νωρίτερα από την πλευρά του  ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κομισιόν: Περιμένουμε καταγραφή της προόδου και όχι συμφωνία

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στον ανταποκριτή του protothema. gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μόνο που περιμένει από το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια απλή καταγραφή της προόδου των διαπραγματεύσεων και όχι συμφωνία.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σήμερα και αύριο για την συνέχιση των διαβουλεύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Βάλντις Ντομπρόβσκις: η ουσία έχει σημασία

Αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης εξέφρασε και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποφεύγοντας, ωστόσο, να θέσει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε οι αποστάσεις μεταξύ τους μειώνονται, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για αυτή. «Η ουσία είναι που έχει σημασία», είπε χαρακτηριστικά.

Κριστίν Λαγκάρντ: απαιτούνται ρεαλιστικές προτάσεις

Ρεαλιστικές προτάσεις και βιωσιμότητα ζήτησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία και το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD: «Τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Το βράδυ του Σαββάτου η Λαγκάρντ δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι με την νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα, μια και «αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο».