Τις πολιτικές εξελίξεις με τα δημοσιονομικά της χώρας συνδέει ευθέως το ΔΝΤ, στην έκθεση Fiscal Monitor όπου περιγράφονται οι κίνδυνοι που απειλούν την εξέλιξη των δημοσιονομικών σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για την αξιοπιστία του ελληνικού προϋπολογισμού του 2015.
Συγκεκριμένα στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, το Ταμείο εκτιμά ότι μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν δημοσιονομικά τη χώρα και σημειώνει: «Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».
“Καρφιά” για τον προϋπολογισμό
Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ εμμένει στην εκτίμηση ότι πέρυσι ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και όχι με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% ( έως και 0,4% στην καλύτερη περίπτωση) που ανέμενε η κυβέρνηση.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο στηρίζει αυτές τις προβλέψεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το Ταμείο στην έκθεσή του δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, οι διαπραγματεύσεις για τους στόχους και τα μέτρα που θα συνοδεύουν ένα νέο ενδεχόμενο πρόγραμμα με συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί η χρονική “σύμπτωση” της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου με την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.