Να αποφευχθεί το σενάριο του περσινού καλοκαιριού

Ψυχραιμία από όλες τις πλευρές συνιστά ο Πιέρ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό προτού επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θέλει θα παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Le Monde σχετικά με την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, εκτίμησε ότι, είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο «με καλή θέληση και δουλειά» και συμπλήρωσε ότι, πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του περσινού δραματικού σεναρίου περί Grexit. «Είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγουμε» σημείωσε με νόημα.

Ερωτηθείς για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, στο Ασφαλιστικό και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Εκτίμησε, επίσης ότι, η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, θα είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους, ζητήματα τα οποία συνέδεσε μεταξύ τους για ακόμη μία φορά.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι, δεν θα συζητηθούν περαιτέρω προσπάθειες, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τις πιο εύθραυστες οικονομικά και κοινωνικά δομές της Ελλάδας, πέραν των προβλέψεων του μνημονίου. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι, η παρουσία του είναι μία από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αρνούμενος να μπει στη λογική ότι υπάρχουν λαϊκισμοί και πολιτικά παιχνίδια.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα», τόνισε και επισήμανε ότι «θα αποδεχτούμε και θα μοιραστούμε τον αντικειμενικό στόχο της ελάφρυνσης του χρέους από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν».