"Μαστίγιο & Καρότο": "Ράπισμα" από την ΕΚΤ που συμφωνεί με το ΔΝΤ - Αισιοδοξία από την Κομισιόν

Σε απόλυτη σύμπλευση με το ΔΝΤ βρίσκεται η ΕΚΤ για μία ισχυρή δέσμη μέτρων στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο Μπενουά Κερέ, Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα ανέφερε «συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για ικανοποιητική πρόοδο στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

«Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ».

Ωστόσο, από την πλευρά της Κομισιόν εκφράζεται η  εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βιντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει την παύση των συνομιλιών τα ξημερώματα της Τρίτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βιντερστάιν, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δέσμη μέτρων και θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, αυτό αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπόλοιποι εμπειρογνώμονες των θεσμών θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Τόνισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σε όλα τα ανοιχτά θέματα, μετά την επιστροφή όλων των εμπλεκομένων πλευρών από την Ουάσιγκτον και πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.

Τη θέση του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα στην Ελλάδα στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.