"Τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις ζητούν οι δανειστές

«Τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις ζήτησαν για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών από τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά τις χθεσινοβραδινές ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, αρνούμενοι να δεχτούν οποιαδήποτε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με τους δανειστές να απορρίπτουν τα εναλλακτικά σενάρια, τόσο για την αύξηση των εισφορών, όσο και για την αξιοποίηση της περιουσίας και τις μειώσεις στις συντάξεις κατά 350 εκατ. ευρώ περίπου, για το μεικτό εισόδημα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 και όχι των 1.400 ευρώ, που είχε τεθεί αρχικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ εμφανίζει έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ έως το 2024 παρά την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Οι επικεφαλής των δανειστών, από την πλευρά τους, απαίτησαν για ακόμα μια φορά δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Εργασίας,  «οι απαιτήσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις απέχουν πολύ από αυτές που προτείνουμε, καθιστώντας ανέφικτη κάποια συμφωνία». Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωπαϊκής πλευράς παραμένουν αδιάλλακτοι ζητώντας περικοπές 700 εκατ. ευρώ στις επικουρικές, απαίτηση που απέχει πολύ από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Αναφορικά με τις κύριες συντάξεις και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν υπήρξε κάποια συζήτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, αλλά ούτε και για την αλλαγή του καθεστώτος στις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, η τελευταία κλίμακα με τους συντελεστές αναπλήρωσης των νέων κύριων συντάξεων, οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού 40,75% για 39 έτη, ενώ οι μειώσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού, θα φτάσουν για κάποιους ασφαλισμένους μέχρι και 30%. Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται σήμερα στις 15:00.