Άνοιξε το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Μόλις εχθές, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αναμένεται πως η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή του φόρου.

Το taxisnet υπολογίζεται ότι θα δεχτεί φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από ισάριθμα νοικοκυριά. Όπως και τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί από τους κωδικούς εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων αλλά και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Όσοι κατέχουν ακίνητα από τα οποία προκύπτουν εισοδήματα θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), ενώ όσοι ασκούν ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα οφείλουν να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα)”.

Αξίζει να σημειωθεί πως από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου.