Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης

Απαραίτητο στοιχείο στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν. Απευθυνόμενος ουσιαστικά προς την Αθήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας είναι το κλειδί για την ενίσχυση των επενδύσεων» και σημείωσε ότι «το ΔΝΤ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων». Τα σχόλιά του απηχούν την επιμονή της ΕΚΤ για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας φαίνεται ότι απηχεί τόσο τη θέση του Βερολίνου, όσο και τη θέση της ΕΚΤ σχετικά με την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε λίγη ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη σκιά των αποκαλύψεων του WikiLeaks για το ελληνικό ζήτημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσουν το ελληνικό πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος, αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.