Επαναφέρει το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων για Ελλάδα ο Μ. Όπστφελντ

Το θέμα της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης, επαναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όπστφελντ. “Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού” δηλώνει ο κ. Όπστφελντ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και σημειώνει ότι σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες, όπως, επίσης και η αμφισβιτούμενη από τους ευρωεταίρους διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη.

“Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις” αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και προσθέτει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική επιδρά “στην ιδέα της Νομισματικής Ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα” και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει “να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων”.

Σε ό,τι αφορά στην κρίση στην Ευρώπη ο κ. Όπστφελντ εκτιμά ότι για να ξεπεραστεί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες, και μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.