Όσο τα τραπεζικά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τόσο περισσότεροι Γερμανοί στρέφονται σε επενδύσεις σε σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα. Σύμφωνα με την Έκθεση για την Αγορά Ακινήτων των αρμόδιων επιτροπών πραγματογνωμόνων οι αγορές ακινήτων κυμάνθηκαν το 2015 μεταξύ 200 και 210 δις ευρώ. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής των επιτροπών πραγματογνωμόνων Πέτερ Άχε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa «για πρώτη φορά σπάμε το φράγμα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ”. Οι συντάκτες της Έκθεσης Αγοράς Ακινήτων προβλέπουν μάλιστα ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και το 2016.
«Η ανοδική πορεία συνεχίζεται από το 2010 με αποκορύφωμα το 2015», λέει ο Πέτερ Άχε προσθέτοντας ότι η επένδυση σε ακίνητα δεν είναι, στην παρούσα χρονική περίοδο, πάντα συμφέρουσα. «Υπερπολυτελή ακίνητα δεν θα αγόραζα σήμερα, αλλά θα περίμενα», προτείνει ο επικεφαλής των επιτροπών πραγματογνωμόνων σε επίδοξους επενδυτές. Οι γερμανοί πραγματογνώμονες ακινήτων ωστόσο δεν διακρίνουν κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων στο άμεσο μέλλον. «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην γερμανική αγορά ακινήτων και εικάζουμε τι θα γίνει αν αυξηθούν τα επιτόκια. Θα διατηρήσουν τα ακίνητα την αξίας τους”; διερωτάται ο Πέτερ Άχε.
Στα ύψη η ζήτηση ακινήτων στις πόλεις
Η βάση για τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων είναι τα συμβόλαια αγοροπωλησίας ακινήτων στη Γερμανία. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμβόλαια, οι πόλεις με κορυφαία ζήτηση και κατά συνέπεια και με τις υψηλότερες τιμές είναι το Ντίσελντορφ, η Λειψία, το Μόναχο, η Φραγκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο. Και οι τιμές όμως στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα αστικά αυτά κέντρα βρίσκονται σε έξαρση, συμπεραίνει η Έκθεση Αγοράς Ακινήτων. «Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στην επαρχία γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν πια τίποτα να αγοράσουν στις πόλεις», τονίζει ο Πέτερ Άχε.
Ακόμα και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προσελκύουν πλέον επενδυτές. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έχουν παρόμοια τιμή με τη γη που προορίζεται σε βιομηχανικές ή βιοτεχνικές ζώνες. «Μπορείτε να εγκαταστήσετε πλέον κτηνοτροφικές μονάδες σε βιομηχανικές ζώνες χωρίς να υποστείτε τους περιορισμούς στο συντελεστή δόμησης που ισχύει για καλλιεργήσιμες εκτάσεις», προσθέτει ο γερμανός ειδικός. Η αύξηση της αξίας καλλιεργήσιμων εκτάσεων πιέζει ωστόσο τους κτηνοτρόφους που μισθώνουν εκτάσεις. Σύμφωνα ωστόσο με τους πραγματογνώμονες η αξία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη δυτική Γερμανία έχει φθάσει πια στο ανώτατο όριο. Περιθώριο περεταίρω αύξησης διαπιστώνονται μόνο στην ανατολική Γερμανία.
Πηγή: DW