Δεν θα θέλαμε να ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι του 2015

Για τυχόν «πισωγυρίσματα» στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προειδοποιεί ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και προσθέτει σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke ότι «θα θέλαμε να αποφύγουμε την επανάληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με εκείνη του περσινού καλοκαιριού».

Παράλληλα σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει αγκάθια τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και εκτιμά ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

Επίσης ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης και υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις».

Μετά το Πάσχα επιστρέφουν οι θεσμοί

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ολοκλήρωσαν χωρίς αποτέλεσμα τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είπε την Κυριακή προς το dpa ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα». Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφωνίες, μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Εντούτοις, σύμφωνα με τη Frankfurter Rundschau, η Κομισιόν προχωρά σε μια τελείως διαφορετική εκτίμηση. «Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος επί σημαντικών πτυχών της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Πηγή: DW