Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ για συμφωνία έως την 1η Μαΐου

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης έως την 1η Μαΐου εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ESM είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Αποσαφήνισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι «αυστηρά ξεχωριστό θέμα» από την προσφυγική κρίση.«Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια για το προσφυγικό από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και όχι από τα ταμεία του ESM» έσπευσε να αναφέρει. Ειδική μνεία έκανε και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι το Ταμείο θα λάβει τη «σωστή απόφαση» και εξήγησε ότι «ο ESM μπορεί και μόνος του να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει και το ΔΝΤ».

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επανέλαβε ότι ο ESM δύναται να εκταμιεύσει χρήματα, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης – όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – δεν θα χρειαστούν κεφάλαια του ESM. Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, το πρόγραμμα στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, αποτελεί ένα «success story».

Πηγή: naftemporiki