"Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να κλειδώσει η συμφωνία"

«Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, η αρχιτεκτονική του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να βρεθεί μια ισορροπία που θα δώσει τη λύση στο θέμα του ύψους των νέων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές για πρώτη φορά συμφώνησαν να υπάρξει μικρή αύξηση -της τάξης του 1%- στις ασφαλιστικές εισφορές. Για το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.

Από τις διαβουλεύσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές βλέπουν με καλό μάτι την βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτεί η πλευρά του κουαρτέτου. Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Όσο για τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» μάλλον αυτές αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις.

Έπειτα από τις πιέσεις των δανειστών και το “ναι” που είπαν στην αύξηση των εισφορών, η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο όμως ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα της κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.