Ισχυρές είναι οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου στα χαμηλά εισοδήματα, παρά τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε ακόμη και σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το φορολογικό.
Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς από το mega, οι δανειστές πιέζουν ώστε να καταβάλουν φόροι ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 500, 600 ή 700 ευρώ, που σήμερα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Η πρόταση των δανειστών προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι, από τις 2.100 ευρώ στα 1.500 με 1.800 ευρώ, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου από τα 9.500 ευρώ σήμερα στα 7 με 8 χιλιάδες ευρώ.
Το βάρος πέφτει σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ. Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 7.700 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 154 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση φθάνει στα 220 ευρώ για μισθωτό με εισόδημα 8.000 ευρώ και στα 400 ευρώ για εισοδήματα 9.000 ευρώ.
Επιπλέον φόρο θα πληρώσουν -εάν περάσει η πρόταση του κουαρτέτου- ακόμη και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ, που θα επιβαρυνθούν με 44 ευρώ.
Για συνταξιούχο των 700 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 308 ευρώ, ενώ συνταξιούχος με αποδοχές 800 ευρώ το μήνα θα πληρώσει επιπλέον φόρο 550 ευρώ.
Χαμένοι θα είναι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω από 22.000 και έως 25.000 ευρώ, αφού στο τραπέζι έχει πέσει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 32%.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν όλα τα θέματα μέχρι την Παρασκευή.
“Διακόψαμε. Ανοίξαμε όλα τα ζητήματα. Δεν τα κλείσαμε και συνεχίζουμε αύριο στη μια” δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, που άρχισε στις 13.30, η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση, με μικρότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με την πρόταση των εκπροσώπων των θεσμών, μείωση του αφορολογήτου και αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας, υπήρξαν αρχικά σχόλια από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι πρέπει να επικοινωνήσουν και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για να τους ενημερώσουν για την ελληνική αντιπρόταση. Σημειώνεται ότι, οι εκπρόσωποι των θεσμών και ειδικά το ΔΝΤ επιζητούν διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου και μεταφορά της επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ διαφωνούν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50%.
Από την πλευρά του, άλλος κορυφαίος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, δήλωσε ότι είναι «ζήτημα δύο έως τριών ημερών ακόμη».
Αύριο, Πέμπτη, στη 1 μ.μ. θα συνεχιστούν οι συνομιλίες κυβέρνησης – θεσμών με αντικείμενο το ασφαλιστικό.
Κυβερνητικά κλιμάκια θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και για ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη, στα Δημοσιονομικά, αλλά και σε Χρηματοοικονομικά ζητήματα.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων των κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς για την Πέμπτη 17 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:
12.00 Δικαιοσύνη
13.00 Ασφαλιστικό
16.00 Δημοσιονομικά
19.00 Χρηματοοικονομικά