Πιέζουν οι δανειστές - Ζητούν πλήρη απελευθέρωση των "κόκκινων" δανείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η συζήτηση Αθήνας – θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια» με τις δυο πλευρές να έχουν προσέλθει από τελείως διαφορετικές θέσεις.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, χωρίς περιορισμούς και με εφαρμογή του μοντέλου της Κύπρου.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον για τρία χρόνια. Η προσπάθεια που φαίνεται ότι θα καταβληθεί θα αφορά επίσης σε ορισμένους φραγμούς στα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα βάζει ένα όριο 500.000 ευρώ για τους μικρομεσαίους, 250.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Ωστόσο, όπως μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, δεν είναι πιθανό η συζήτηση αυτή να μετατεθεί για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης καθώς οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει αυτό το θέμα να κλείσει σήμερα από τη στιγμή που συνδέεται άμεσα με την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Από τις πρωινές συσκέψεις προέκυψε θέμα με τη φοροδιαφυγή, καθώς όπως έγινε γνωστό οι πρώτοι 500 της λίστας Μπόργιανς θα ελεγχθούν με βάση τα 65 cd της μεγάλης φοροδιαφυγής, δηλαδή τα στοιχεία με τους μεγάλους καταθέτες.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν σε βάθος 15 ετών για όλες τις τραπεζικές τους καταθέσεις και θα πρέπει να αποδείξουν μέσα σε μια εβδομάδα ότι μπορούν να καλύψουν το πόθεν έσχες τους.