Στις επόμενες ημέρες η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Τι προβλέπεται για το αφορολόγητο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές και απέδωσε την καθυστέρηση που υπάρχει στο γεγονός ότι εκκρεμεί η ψήφιση από τη Βουλή των ρυθμιστικών διατάξεων για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς επίσης για άνεργους και φοιτητές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ετοιμάζεται διάταξη η οποία θα προβλέπει απαλλαγή ΦΠΑ για τις δωρεές για τους πρόσφυγες, σε είδος ή υπηρεσία, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από φυσικά πρόσωπα προς τους φορείς του Δημοσίου. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, ετοιμάζεται η σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση καρτών, διευκρινίζοντας ότι «Αυτοί που δικαιούνται αφορολόγητο κρατούν τις αποδείξεις από 1η Ιανουαρίου, όταν όμως η αγορά γίνει με πλαστικό χρήμα, η διάταξη θα ορίζει ότι δεν θα χρειάζεται να κρατά κανείς την απόδειξη, αυτό όμως θα ισχύει τυπικά από την ημερομηνία που θα έρθει η διάταξη στη Βουλή».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν να ζητούν τις αποδείξεις για το 2016, καθώς, «η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση όλων».