«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα»
«Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε μήνυμα που απηύθυνε στο Πρώτο Οικονομικό Forum των Δελφών.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του 2016, ενώ συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2017, η χώρα μπορεί να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Ωστόσο, «αυτό συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ», σημείωσε ο επίτροπος και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας «θα επιτρέψει και την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» ωστόσο όμως επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες: «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό».
Ο κ. Μοσκοβισί έστειλε «μηνύματα» και για αρκετά επιμέρους θέματα της πρώτης αξιολόγησης:
-Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή.
-Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον.
-Θα ενθάρρυνα τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι «η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την Ε.Ε. και απαιτεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί. Υπάρχει όμως επίσης ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης».
Πηγή: naftemporiki