Bloomberg: Ανησυχία αναλυτών για πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985

Πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985 «βλέπουν» οι αναλυτές, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, μεταξύ 34 οικονομολόγων, η συντριπτική πλειοψηφία (29) εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω των 1,35 δολαρίων – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.

Μάλιστα, τα 2/3 των οικονομολόγων προειδοποιούν ότι η ραγδαία πτώση της στερλίνας θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δεν πρόκειται να ανακάμψει στα σημερινά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.

«Η ψήφος υπέρ του Brexit θα πλήξει σκληρά τη στερλίνα» τονίζει ο Νικ Κούνις, αναλυτής της ABN Amro Bank NV, αναμένοντας υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος στα 1,20 δολάρια. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πτώση θα υπερβεί το 20%. Σήμερα, η στερλίνα κινείται πτωτικά, καθώς διολισθαίνει κατά 0,6% στα 1,3935 δολάρια και κατά 0,3% στα 1,2686 ευρώ.