Ελλάδα - Ρωσία: Εμπορική κατακρήμνιση

Σημαντική πτώση καταγράφεται στον όγκο του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας κατά το 2015, ως αποτέλεσμα των γενικότερων δυσμενών εξελίξεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 33,7% σε όρους αξίας και ανήλθε σε 2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, με τις ελληνικές εξαγωγές (ρωσικές εισαγωγές) να καταγράφουν πτώση της τάξης του 54% και να διαμορφώνονται σε 229,4 εκ. δολ. ΗΠΑ, και τις ρωσικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%.

Τα επιβατικά πλοία κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 14,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2015.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας διαφέρουν σημαντικά από αυτά που συγκεντρώνει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθούν οι δύο αρχές. Το εμπορικό ισοζύγιο, λοιπόν, με βάση αυτά τα στοιχεία, παρά τη βελτίωσή του κατά περίπου 870 εκατ. δολ. ΗΠΑ, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας.