Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για πάγωμα της παραγωγής αργού πετρελαίου (upd)

Το πάγωμα της παραγωγής αργού πετρελαίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τον κορεσμό της διεθνούς αγοράς, συμφώνησαν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, μετά από συνομιλίες στην Νόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το αμειρκανικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα είναι “επαρκές” και η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να θέλει να καλύπτει τη ζήτηση των πελατών του.

Λίγη ώρα αργότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ μετρίαζαν τα κέρδη τους μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ ότι η χώρα του συμφώνησε να παγώσει την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ η κοινή απόφαση εξαρτάται από το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί.

Νωρίτερα οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal» χαρακτήριζαν κρίσιμη την συνάντηση των δύο υπουργών Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου. Μάλιστα οι Financial Times, ανέφεραν ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Ενέργειας του Κατάρ και της Βενεζουέλας, η οποία έχει επανειλημμένα καλέσει για περιστολή της παγκόσμιας παραγωγής ώστε να περιοριστεί η υπερπροσφορά αργού στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του πετρελαίου έχει «κατρακυλήσει» πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014. Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές αύξησης της τιμής στο επόμενο διάστημα είναι πενιχρές, καθότι η «ψαλίδα» μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.