Επενδύσεις 100 εκατ.$ στα «θολά νερά» των bulk

Σε μια περίοδο, που η ναυλαγορά στα φορτηγά- χύδην (bulk carriers) χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, οι Έλληνες εφοπλιστές αιφνιδιάζουν- όπως συνηθίζουν- και προχώρησαν, μέσα σε μια εβδομάδα, σε επενδύσεις της τάξης των 100 εκατομ. δολαρίων σε πλοία αυτής της κατηγορίας από «δεύτερο χέρι».
Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, μόνο την τελευταία εβδομάδα, άλλαξαν χέρια, έξη bulk carriers. Όμως, τα πέντε από αυτά ανήκαν και προηγουμένως σε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και μάλιστα τα τέσσερα είχαν και την ελληνική σημαία. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η πώληση σε πλειστηριασμό ενός πλοίου, που αποτυπώνει τις περιπέτειες στις οποίες έχει μπει λόγω της πτώσης των ναύλων η εταιρεία των αδελφών ΤσάγκαρηΕιδικότερα, όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Golden Destiny, ο Οκτώβριος τελείωσε με μείωση των εισαγωγών από την χώρα- βαρόμετρο της ναυλαγοράς, την Κίνα, παρά τη πτώση τιμών εξαιτίας εποχικών παραγόντων αλλά και της ασθενούς οικονομίας.Ειδικά, για τα bulk carriers οι προοπτικές μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ζοφερές καθώς αναλυτές διαβλέπουν ότι οι προοπτικές της ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα δεν αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο δίμηνο, καθώς διάφοροι τομείς της βιομηχανίας, όπως η χαλυβουργία έχουν αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ζήτησης προϊόντων.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι οι υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί, που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση της Κίνας, από τον Οκτώβριο.

«Η μείωση των προϊόντων χύδην είναι μια ακόμα αντανάκλαση της «χλιαρής» εγχώριας ζήτησης, με τον τομέα της κατοικίας- έναν βασικό οικονομικό οδηγό- να παραμένει αδύναμος», ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα οι αναλυτές τηςMinsheng Securities. Και προσθέτουν:
«Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα και οικονομικές αβεβαιότητες για το υπόλοιπο του έτους, οι εταιρείας θα είναι προσεκτικές όταν ενισχύουν τα αποθέματά τους, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό οι εισαγωγές να μειωθούν και άλλο τους επόμενους μήνες».

Αναλυτικά, η εικόνα των εισαγωγών στην Κίνα δύο πολύ σημαντικών φορτίων για τα bulk carriers διαμορφώθηκε, όπως σημειώνει η Golden Destiny, ως εξής:

•    Το σιδηρομετάλλευμα: Οι μεταφορές σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν κατά 6,3% τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 79.390.000 τόνους διότι μειώθηκε η παραγωγή στη χαλυβουργία. Παρά την απότομη πρώτη των τιμών στη spot αγορά του σιδηρομεταλλεύματος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβρη του 2009, τα συσσωρευμένα αποθέματα και η αυστηρότερη πρόσβαση σε πιστώσεις, έχουν αποθαρρύνει τα εργοστάσια να κινηθούν πιο επιθετικά. Πάντως, στο 10μηνο οι συνολικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν κατά 16,5% στα 778,4 εκ τόνους, που είναι ακόμη υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση από το 10%, που  παρατηρήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012.
•    Άνθρακας: Οι κινέζικες εισαγωγές άνθρακα ανήλθαν τον Οκτώβριο σε 20,13 εκατομ. τόνους καταγράφοντας μείωση κατά 5% από τον Σεπτέμβριο και κατά 22% σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο. Αυτό αποδίδεται μετά την απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς για να προστατεύει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα. Για το 10μηνο οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα μειώθηκαν κατά 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ορισμένοι έμποροι αναμένουν τους επόμενους μήνες να μειωθούν περαιτέρω κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Ελληνικές επενδύσεις στα bulk carriers από «δεύτερο χέρι»

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο «τοπίο» οι Έλληνες εφοπλιστές αιφνιδιάζουν, δείχνοντας να συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα bulk carriers και σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny προχώρησαν, την τελευταία  εβδομάδα,προχώρησαν σε επενδύσεις στην αγορά από «δεύτερο χέρι» συνολικού ύψους της τάξης των 100 εκατομ. δολαρίων.

Ειδικότερα:
•    Το με σημαία Μάλτας «Cassiopeia Bulker», χωρητικότητας 179.398 τόνων, κατασκευής 2011, στην Κορέα, πωλήθηκε από εταιρεία δανέζικων συμφερόντων σε Έλληνες αντί 42 εκατομμυρίων δολαρίων.

•    Το με ελληνική σημαία «Fiskardo», χωρητικότητας 83.448 τόνων, κατασκευής 2010, στην Ιαπωνία αγοράστηκε από Έλληνες αντί 22,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία MINERVA MARINE INC, συμφερόντων του κ. Ανδρέα Μαρτίνου, του οποίου ο 34χρονος γιός Ανδρέας- Ιωάννης (Κίκο)Μαρτίνος είχε κινδυνέψει, τα Χριστούγεννα του 2013, να πέσει θύμα απαγωγής αλλά με την ψυχραιμία του και την εκπαίδευσή του ανάγκασε τους απαγωγείς να τραπούν σε φυγή. Η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου είναι εξαδέλφη του 34χρονου εφοπλιστή, κόρη του κ. Θανάση Μαρτίνου.

•    Το με ελληνική σημαία «Marina», χωρητικότητας 75.122 τόνων, κατασκευής 2000, στην Ιαπωνία. Το πλοίο αγοράστηκε από Έλληνες αντί 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία NEDA MARITIME, συμφερόντων της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου.

•    Το με ελληνική σημαία «Tetien Trader», χωρητικότητας 73.910 τόνων, κατασκευής 2001, στην Ιαπωνία. Αγοράστηκε αντί 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων από Έλληνες.
Το πλοίο ανήκε στην Alnav Naftiliaki, η οποία είναι ουσιαστικά το γραφείο του Πειραιά της εταιρείας της Alcyon Shipbroking & Trading Ltd, με έδρα  στο Λονδίνο, συμφερόντων  των Μαρίας και Άννας Λαιμού. Ο πλοίαρχος του πλοίου «Tetien Trader» Δημήτρης Μανωλάς είχε αναδειχθεί ως «Ναυτικός της Χρονιάς» για την διάσωση ανθρώπων  στην θάλασσα στα Ελληνικά βραβεία Ναυτιλίας 2013 της βρετανικής εφημερίδα Lloyd’s List (List Greek Shipping Awards 2013).

•    Το με ελληνική σημαία «Oinoussian Lion», χωρητικότητας 71.662 τόνων, κατασκευής 1996, στην Ιαπωνία. Αγοράστηκε από Έλληνες αντί 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το «Oinoussian Lion» ανήκε στην EFPLOIA SHIPPING, την εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Λέων Χ. Λεμός και σήμερα διαχειρίζεται 4 πλοία. Εγγονός του Λέοντος Λεμού είναι ο Λέων Πατίτσας, που αρχικά μπήκε στην εταιρεία, όπου ο πατέρας του Σπύρος Πατίτσας εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής και αργότερα δημιούργησε την Atlas Maritime Ltd.»,  στην οποία είναι managing director και διαχειρίζεται 7 πλοία. Βέβαια, ο Λέων Πατίτσας έγινε πιο γνωστός για το «θορυβώδη» γάμου του με την τηλεπερσόνα Μαριέτα Χρουσαλά και διάφορες άλλες υποθέσεις, που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μεγάλες «φουρτούνες» λόγω της πτώσης των ναύλων για τη Tsangaris Bros

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί αναμφίβολα η πώληση σε πλειστηριασμού του με σημαία Νήσων Μάρσαλ «Niki T», χωρητικότητας 27.827 τόνων, κατασκευής 1997.

Το πλοίο πωλήθηκε σε πλειστηριασμό στον Πειραιά σε Έλληνες αντί 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το «Niki T.» ανήκε στην εταιρεία των αδελφών Τσάγκαρη (Tsangaris Bros LTD), που αποτελεί ουσιαστικά δημιούργημα  δύο αδελφών, παλιών καπετάνιων, με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου, του Νικόλαου και του Γιώργου Μ. Τσάγκαρη.
Μετά τον θάνατο του αδελφού του, το 1984, ο  Νικόλαος Μ. Τσάγκαρης συνεργάστηκε με τα ανίψια του και δημιούργησαν την Tsangaris Bros LTD, η οποία λειτουργεί από το 1989.
Ο Νικόλαος Μ. Τσάγκαρης χαρακτηριζόταν ως συντηρητικός εφοπλιστής, ο οποίος είχε πει, κάποτε, σε έναν ανταποκριτή της  TradeWinds ότι οι πλοιοκτήτες δεν θα πρέπει να ξεκινούν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία εάν έχουν στις πλάτες τους παλαιότερα δάνεια.
Ο Νικόλαος Μ. Τσάγκαρης άφησε την τελευταία πνοή του πριν από λίγες ημέρες ενώ τα τρία ανίψια του, Μιχαήλ, Γιώργος και Ηλίας, εξακολουθούν να έχουν διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία.

Ωστόσο, όπως έγραψε στις 7/11, η TradeWinds η γαλλική τράπεζα Credit Agricole «μπλόκαρε» τρία πλοία της εταιρείας σε διάφορα λιμάνια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει μείνει πλέον μόνο με ένα σκάφος.

Ειδικότερα:
Το 27.800-dwt «Ελένη Τ» (κατασκευάστηκε  το 1997) ακινητοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, όπου πωλήθηκε σε δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με μια πηγή της αγοράς με γνώση της διαδικασίας, το πλοίο άλλαξε χέρια για  5,3 εκατομμύρια δολάρια, με μια εταιρεία, συμφερόντων Σιγκαπούρης να αναφέρεται ως αγοράστρια.

Το δεύτερο πλοίο, το 28.600-dwt «Νέστορα»,
βγήκε στον πλειστηριασμό στην Ελλάδα. Αγοράστηκε από ελληνική εταιρεία, που ενεργεί μέσω δικηγόρων, για  4,86  εκατομμύρια δολάρια είπε TradeWinds στην  η ίδια πηγή. Άλλες δύο πηγές της αγοράς είπαν στη TradeWinds ότι ο αγοραστής είναι ένας νεοεισερχόμενος στη ναυτιλία, με έναν από αυτούς να τον προσδιορίζει ως μέλος της οικογένειας Κεφάλα.

Ένα τρίτο σκάφος, το 27.800-dwt Νίκη Τ (χτίστηκε το 1997), βγήκε σε πλειστηριασμό στον Πειραιά στις 12 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία είχε αγοράσει en block τα τρία πλοία, που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα,  το Μάιο του 2007 αντί 24 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

Η τιμή θεωρείτο χαμηλή εκείνη την εποχή της «έκρηξης» των ναύλων και των μεταφορών καθώς περιελάμβανε τριετείς χρονοναυλώσεις των πλοίων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πτώση των ναύλων σε αυτού του μεγέθους τα πλοία (handysizes) σε μόλις 5.100 δολάρια την ημέρα φαίνεται ότι δημιούργησε προβλήματα στην εταιρεία των αδελφών Τσάγκαρη στην χρηματοδότηση της για την αποπληρωμή του τραπεζικού δανεισμού της, στο οποίο είχε κάνει αναχρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε η TradeWinds ένα δάνειο, που συμμετείχε η η Commerzbank είχε μεταφερθεί στην Credit Agricole, η οποία αποφάσισε τελικά να «κλείσει τον διακόπτη» για την ελληνική εταιρεία.

«Ήταν πραγματικά ένα έσχατο μέτρο. Τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε στην TradeWinds μια  πηγή για τις ακινητοποιήσεις των τριών πλοίων.

Πάντως, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η πώληση των πλοίων επιτρέπει  στην Tsangaris Bros να ξεφύγει από την «θηλιά» των δανείων. Το μόνο πλοίο της για το οποίο δεν έχει κινηθεί εναντίον του κανένας είναι το κατασκευής 2011 «Tanta T», χωρητικότητας 32.500 τόνων, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Μαρτάς στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Τουρκία.

Πηγή: http://www.pireas2day.gr/