Ανησυχία για τα 500ευρα στα στρώματα μετά την πρόθεση της ΕΚΤ να τα καταργήσει

Ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η πληροφορία ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει από την αγορά τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή” επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν κρύψει χρηματικά ποσά σε θυρίδες, στρώματα και άλλες κρυψώνες ζητούν διευκρινίσεις από τις τράπεζες, καθώς έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ επειδή βολεύουν στη μεταφορά και στο κρύψιμο τους!

Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών των ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί πολίτες–ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας– έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα.

Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2015 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από αυτά παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα.