Ακριβώς στις 450 μονάδες σταμάτησε σήμερα η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την ανάκαμψη της ΔΕΗ και της Alpha Bank στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, να σώζουν μέρος από τις ελάχιστες στηρίξεις που έχουν απομείνει στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,89% στις 450,83 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -5,42% (439,08 μονάδες). Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η έκτη πτωτική στη σειρά, με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν το 19%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 264,27 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 66,12 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών (στην Κύπρου 61,45 εκατ. τεμάχια).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,84%, στις 116,85 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -7% και στις 112,97 μονάδες. Στο -3,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 557,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,56% στις 22,61 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -13,83%, αντιμετωπίζοντας με όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες το ενδεχόμενο ενός reverse split, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά παραγώγων.
Η εικόνα αυτή απέχει πολύ από το ενδοσυνεδριακό σφυροκόπημα που δέχτηκε η αγορά, με τη ΔΕΗ πρωτίστως και την Alpha Bank δευτερευόντως να επιδρούν καταλυτικά στον γενικό δείκτη και στον FTSE 25. Η ΔΕΗ, αν και ξεκίνησε ανοδικά, έως το +5,36%, υποχωρούσε νωρίτερα έως και το -9,29%, για να κλείσει τελικά στο +3,21%, ενώ η Alpha Bank, από το -11,61% νωρίτερα, τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 1,12 ευρώ, αλλά με ανεκτέλεστο πωλήσεων πάνω από 900 χιλ. τεμάχια.
Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος έγινε και από την Πειραιώς, η οποία από το -12,12%, βρέθηκε στις δημοπρασίες ακόμη και στο +2,02%, για να κλείσει τελικά στο -6,06%. Στο κενό και η προσπάθεια της Εθνικής, η οποία και αυτή από το -16,67%, στις δημοπρασίες προσπάθησε να δει το θετικό πρόσημο, αλλά τελικά “υπέκυψε” κλείνοντας με απώλειες 9,72%. Η Eurobank έκλεισε στο -12,11%, από το -18,81% νωρίτερα.
Προσπάθεια αντίδρασης είχαμε σήμερα και από αρκετές μετοχές του FTSE 25, η οποία όμως έπεσε στο κενό, με την αγορά λίγο μετά τις 13:00 να διολισθαίνει κάτω από τις 450 μονάδες, τις οποίες ανέκτησε μετά τις 16:30. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η αγορά βρέθηκε σε διαδικασία μαζικής αποεπένδυσης, το βάθος και το εύρος της οποίας δεν υπήρξε ούτε και όταν η χώρα βρισκόταν αποδεδειγμένα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr μεγάλα funds όπως το KKR, το Wellington και άλλα που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το Νοέμβριο – Δεκέμβριο πέρασαν ήδη την πόρτα της εξόδου, αποεπενδύοντας πλήρως. Σε πλήρη αποεπένδυση προχώρησαν και όσοι ξένοι είχαν αποκτήσει μετοχές τραπεζών μέσω του LME, δηλαδή με την ανταλλαγή ομολόγων τους με μετοχές στις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ με το ένα πόδι έξω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και άλλα funds, ενώ με “νύχια και με δόντια” φαίνεται πως κρατιούνται ακόμη εντός τραπεζών και συνακόλουθα εντός λοιπών ελληνικών επενδύσεων, οι μεγάλοι στρατηγικοί επενδυτές.
Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και η, ουσιαστικά, απόρριψη, της πλειονότητας των κυβερνητικών προτάσεων ήταν η θρυαλλίδα του καθοδικού ξεσπάσματος της εγχώριας αγοράς, η οποία μάλιστα αδυνατεί να ισορροπήσει και σε ένα άκρως αρνητικό πολιτικό περιβάλλον. Όσο λοιπόν δεν υπάρχει ορατότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τόσο η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα και το ρίσκο, αναφέρουν οι αναλυτές στο Capital.gr, υπονοώντας, σαφώς, ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η εικόνα στο Χ.Α. δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα, αντανακλώντας το κλίμα έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος την ώρα που η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθυστερεί, στο εσωτερικό επικρατούν μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ οι προκλήσεις του προσφυγικού συνεχώς εντείνονται. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται στο 10,57%, ενώ το spread, ήτοι η διαφορά του ελληνικού 10ετούς τίτλου με το αντίστοιχο γερμανικό, αναρριχάται στις 1.052 μονάδες βάσεις.
Στο ταμπλό, εκτός του τραπεζικού κλάδου, ίλιγγο προκάλεσαν οι διακυμάνσεις και αρκετών μετοχών του FTSE 25, με τη μέση διακύμανση σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά το 10%. Ωστόσο, ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, οι οποίες ήταν λίγο πάνω από το 6%, ενώ αμφότερες διακίνησαν πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια σε όγκο.
Πάνω από το 5% ήταν και οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Jumbo και ΕΕΕ, η οποία ενδοσυνεδριακά εκδήλωσε κάποιες στηρίξεις πέριξ των επιπέδων των 16-16,10 ευρώ. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Folli Follie, Μυτιληναίο, Aegean και Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, πλην της ΔΕΗ, η οποία μετά από καιρό δεν “παρασύρθηκε” από το τραπεζικό sell off, η Λάμδα και η Τιτάν έκλεισαν με κέρδη 2,64% και 2,39% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia και η ΜΕΤΚΑ.
Στον Mid Cap, Frigoglass και MIG εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, κλείνοντας στο +4,67% και +3,70% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Άνεμος, Πλαστικά Θράκης και ΟΛΘ. Στον αντίποδα, η Αττικής έκλεισε με απώλειες 9,68%, η Φουρλής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -7,56% και η μετοχή του Υγεία στο -6,52%.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Πηγή: Capital.gr