Οι συνεδριάσεις της Βουλής για τον Προϋπολογισμό έχουν πάντα μία ιδιαίτερα και εξόχως σημαντική πολιτική βαρύτητα, καθώς η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής και θεωρείται ισοδύναμη της ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.
Κατ’ επέκτασιν, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον Προϋπολογισμό Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται σε τεταμένη, τις περισσότερες φορές ατμόσφαιρα.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015 διεξάγεται σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα. Η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και η γνωστοποίηση των νέων μέτρων και περικοπών που η Κυβέρνηση προτίθεται να πάρει, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα, η απεργία πείνας του φυλακισμένου Νίκου Ρωμανού λόγω της άρνησης να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια και τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αλληλεγγύη προς τον Νίκο Ρωμανό έχουν φορτίσει πολλαπλώς αρνητικά το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Σημειωτέον ότι ο Προϋπολογισμός του 2015 κατατέθηκε από την Κυβέρνηση μονομερώς, χωρίς την έγκριση της Τρόικας.
Η ατζέντα των αντιπαραθέσεων περιλαμβάνει:
– τις δυσμενείς εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και την παράταση του ελληνικού Προγράμματος, στην οποία φαίνεται ότι οδηγείται η Κυβέρνηση, αντίθετα από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει για έξοδο απ’ το Μνημόνιο.
– Τα νέα μέτρα που η Κυβέρνηση μπορεί να λάβει για να απεμπλακεί το ζήτημα της αξιολόγησης.
– Την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εν μέσω φημών για χρηματισμούς Βουλευτών και “επιδιώξεις αποστασίας” προκειμένου να διασφαλιστούν οι 280 Βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή.
– Η διενέργεια πρόωρων εκλογών, συνδεδεμένη με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού Προγράμματος.
– Την κίνηση των οκτώ βουλευτών που ζητούν συναίνεση των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και νέο εκλογικό Νόμο στη βάση αναλογικής από την παρούσα Βουλή, εν μέσω διεργασιών και έντονης κινητικότητας μεταξύ Βουλευτών.
– Τα γεγονότα και όσα διαδραματίζονται γύρω από την υπόθεση της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και της ρύθμισης που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τη δυνατότητα να σπουδάζει από τη φυλακή.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εναντίον του Προϋπολογισμού και της κυβερνητικής πολιτικής έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, με τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφορικών ρυθμίσεων.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση (to vima.gr):
“Μετά την πρωτοβουλία των «οκτώ» (πέντε ανεξάρτητων και τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ) που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, όπως και αναθεώρηση του Συντάγματος από αυτήν, καθώς και εκλογές εντός του 2015 και άλλοι ανεξάρτητοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να ψηφίσουν ΠτΔ. Αυτό κατέστησαν εμφανές τόσο η κυρία Κατερίνα Μάρκου, όσο και ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος από του βήματος της Βουλής κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Αντιθέτως, για «αυτοεξευτελισμό» όσων ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης καλώντας όσους προσανατολίζονται προς αυτή την στάση «να αφήσουν τις ανοησίες και τα κόλπα». «Κάποιοι βουλευτές θέλουν να δώσουν ΄΄φιλί ζωής΄΄ στην κυβέρνηση. Όποιος σήμερα το βράδυ ψηφίσει τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης είναι σαφές ότι θα πρέπει να ψηφίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι όμως καταψηφίσουν αυτόν τον προϋπολογισμό και ό,τι άλλο έρθει, δημιουργούν ένα πρόβλημα αυτοεξευτελισμού. Να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να τελειώσουν οι ανοησίες και τα κόλπα», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας τον τόνο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.
Παράλληλα, έντονες αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται όσον αφορά την υπόθεση του Ν. Ρωμανού, αλλά και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «φαινόμενα προκλητής ένταση» και «συστηματική δημιουργία τεχνητής έντασης», προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται εμείς να γίνουμε τα θύματά της, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε στημένα επεισόδια και χθες (Σάββατο) είχαμε τέτοια». Όπως υποστήριξε «έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν εντάσεις ακόμη και στις ειρηνικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών και έπεσαν στο κενό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να δείχνει ως πρόσωπο τη βία και την καταστολή».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδ. Γεωργιάδηςυπεραμύνθηκε του έργου της αστυνομίας για την οποία είπε ότι είχε δώδεκα τραυματίες λόγω των επεισοδίων. Και τόνισε ότι η αστυνομία «ακόμη και την νόμιμη κρατική βία την ασκεί εντός πλαισίου». Μάλιστα είπε ότι «θα περίμενα να ζητούσαμε συγγνώμη» για όσα έγιναν κατά των ανδρών της αστυνομίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, διερωτώμενος εάν είναι τυχαίο ότι βουλευτές του βρίσκονται δίπλα στους προσαχθέντες.
Συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας
Πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής από τα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή, μέσω Ομόνοιας.
Κλειστές είναι τώρα η Πειραιώς από Κολωνού, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Βασιλίσσης Σοφίας από «Χίλτον» και η Αμαλίας από Συγγρού..
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Φ. Κουβέλης: Δεν είναι οι εκλογές το κακό
Παπαρήγα: Δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικούς μας λόγους
Κ. Γιοβανόπουλος: Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας
Άνοιξε τα χαρτιά του ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Κ. Γιοβανόπουλος, προδικάζοντας σχεδόν ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε χαρακτηριστικά στην Βουλή: «Μη με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτό». Και πρόσθεσε: «Μαζί μπορούμε, ούτε αυτοί (δείχνοντας την κυβέρνηση) μπορούνε μόνοι τους, ούτε εσείς (δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορείτε μόνοι σας». Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Φυσικά και καταψηφίζω τον προϋπολογισμό που επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα μεσαία στρώματα», είπε.
Π. Κουκουλόπουλος: Καθαρή εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το ταχύτερο δυνατόν
Χ. Αθανασίου: Εύχομαι από καρδιάς να σταματήσει ο Ν. Ρωμανός την απεργία πείνας
Αν. Λοβέρδος: Προεδρική εκλογή στις 7 Ιανουαρίου 2015
Β. Καπερνάρος: Προσβολή των βουλευτών τα περί αποστασίας
Ολγα Κεφαλογιάννη: Κλειδί για τον τουρισμό η πολιτική σταθερότητα