Τα σχέδια του πρίγκιπα για «Αστέρα» & «Λαγονήσι»

του Βασίλη Σ. Κανέλλη

«Χίλιες και μία νύχτες» στον ελληνικό τουρισμό θέλουν να ζήσουν Σαουδάραβες «Κροίσοι» οι οποίοι προωθούν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η απόκτηση του 25% του Costa Navarino από τον σαουδαραβικό επενδυτικό όμιλο Olayan είναι μόνο η αρχή.

Το τουριστικό real estate και τα πολυτελή ξενοδοχεία και καταλύμάτα βρίσκονται στο στόχαστρο και άλλων επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ήδη έχουν αγοραστεί δύο μεγάλα ξενοδοχεία και υπάρχουν στα «σκαριά» νέα deals.

Στην επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας να θέλει να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια. Εκφραστής των επενδυτικών κινήσεων που μπορούν να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, λάτρης της Ελλάδας αφού έρχεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι και κάνει διακοπές στην Ελούντα και αλλού.

Ο Αλ Ουαλίντ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, έχει χαρακτηριστεί ως ο «Αραβας Γουόρεν Μπάφετ» καθώς ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός αφού έχει προχωρήσει σε σειρά από επενδύσεις οι οποίες απογείωσαν την προσωπική του περιουσία σε περισσότερα από 30 δισ. δολάρια.

Ο πρίγκιπας, ο οποίος έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του τόσο για τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης όσο και για το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi. Ως μέτοχος της διάσημης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Four Seasons αλλά και της Ruffles Resort σκέφτεται να μετατρέψει το παραλιακό μέτωπο σε τουριστικό προορισμό «επτά αστέρων».

Το ενδιαφέρον τους για την ελληνική τουριστική αγορά κι όχι μόνο επιβεβαίωσαν οι Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έγιναν στο Ριάντ με κυβερνητική αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Συμβούλιο
Οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές αφού αποφασίστηκε κατ’ αρχάς να συσταθεί διμερές επιχειρηματικό συμβούλιο αλλά και να συγκληθεί εντός του 2015 η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Σαουδικής Αραβίας – Ελλάδας. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση Ελληνικής Αποστολής στο Ριάντ για την κατάρτιση προγραμμάτων Συμβολαιακής Γεωργίας και για τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασιών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τομέα αυτόν μπορούν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους Ελληνες παραγωγούς οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύουν αγροτικά προϊόντα σε μια μεγάλη και πλούσια αγορά.

Πέραν των νομικών ζητημάτων που τέθηκαν για την προστασία των επενδύσεων, η παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprice Greece Στέφανο Ησαΐα, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης έχει ενεργό συμμετοχή στο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, «φούντωσαν» τα σενάρια για το ενδιαφέρον του Σαουδάραβα πρίγκιπα για τον «Αστέρα Βουλιαγμένης» και για το Grand Resort Lagonisi.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013 από τον Αλ Ουαλίντ, ο οποίος σε ομιλία του σε Αραβο-Ελληνικό συνέδριο είχε πει ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους νέους ιδιοκτήτες του «Αστέρα» για να αναλάβουν τη διαχείριση και των δύο ξενοδοχείων.

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποκτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από την κοινοπραξία Jermyn Street Real Estate Fund η οποία είναι θυγατρική της σαουδαραβικών συμφερόντων εταιρείας AGC Equity Partners. Επίσης συμμετέχουν δύο κρατικά fund από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, ενώ ενεργό ρόλο είχε και ο τουρκικός κολοσσός Dogus.

«Φιλέτο»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ Ουαλίντ εξετάζει σοβαρά να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του συγκροτήματος στη Βουλιαγμένη καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για «φιλέτο» της Μεσογείου το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε ελληνικό? Κάπρι με φιλοξενούμενους «Κροίσους» από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η έκπληξη από τον Σαουδάραβα μεγιστάνα ήρθε όταν εκδήλωσε το ενδιαφέρον του και για το Grand Resort Lagonisi το οποίο έχει επισκεφτεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξενοδοχείο στο Λαγονήσι μπορεί να γίνει πολυτελές θέρετρο στα χέρια του Αλ Ουαλίντ, ωστόσο υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Το Grand Resort Lagonisi ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και πρόσφατα πέρασε από τον ΕΟΤ στο χαρτοφυλάκιο της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. Ωστόσο έχει μισθωθεί από τον όμιλο Μαντωνανάκη ο οποίος το διαχειρίζεται μαζί με μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το «Elounda Beach» στο οποίο έκανε διακοπές το φετινό καλοκαίρι ο Αλ Ουαλίντ.

Ανθρωποι που γνωρίζουν την τουριστική αγορά δεν θα απέκλειαν μια συνεργασία του Π. Μαντωνανάκη με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα καθώς παλαιότερα ο ελληνικός όμιλος σχεδίαζε μεγάλη επένδυση στο Λαγονήσι με την κατασκευή 100 βιλών. Ενα project που πάντως έχει «κολλήσει» για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ του ομίλου Μαντωνανάκη και του ελληνικού Δημοσίου υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς τη σύμβαση και την καταβολή του μισθώματος, με τον ενοικιαστή να έχει δικαίωμα χρήσης για άλλα 50 χρόνια. Ο Αλ Ουαλίντ θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας κι ένας από τους μεγαλύτερους σε επιρροή παγκοσμίως.

Ο 60χρονος δισεκατομμυριούχος έχει περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 32η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Είναι ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Kingdom Holdings που έχει επενδύσει σε πολλούς κλάδους.

Στην προσωπική του περιουσία περιλαμβάνονται ακίνητα αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων, ενώ στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων υπάρχουν σημαντικά ποσοστά από εταιρείες όπως Citigroup, AOL, Motorola, Twitter, Fox News αλλά και μερίδια από την αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons αλλά και από το Plaza στη Νέα Υόρκη, το Savoy στο Λονδίνο και το Grand Hotel στο Μόντε Κάρλο.

Ακριβά γούστα
Ο πρίγκιπας θεωρείται bon viver που ξοδεύει εκατομμύρια για αεροπλάνα, γιοτ και αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, στη συλλογή του υπάρχει ένα Boeing 747 που το έχει μετατρέψει σε παλάτι, ένα Airbus Α380, το μεγαλύτερο διώροφο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο κι ένα Hawker Sid­deley 125. Επίσης, διαθέτει δύο εντυπωσιακά σούπερ γιοτ, ένα 89,5 μέτρων που παλαιότερα ανήκε στον έμπορο όπλων Κασόγκι και στη συνέχεια στον Ντ. Τραμπ, κι ένα που απέκτησε το 2010 έναντι 500 εκατ. δολαρίων. Φημολογείται ότι διαθέτει τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μία λιμουζίνα καλυμμένη με διαμάντια.

Ο Σαουδάραβας «Κροίσος» φιλοδοξεί να φτιάξει στην Τζέντα το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, που θα ξεπεράσει και το Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι. Θα είναι ένας ουρανοξύστης 1.000 μέτρων που θα έχει ξενοδοχείο, γραφεία και πολυτελή διαμερίσματα.

Ο Αλ Ουαλίντ είναι παντρεμένος με την καλλονή Αμίρα Αλ Ταγουίλ, την 30χρονη πρώην παρουσιάστρια η οποία έχει τραβήξει το βλέμμα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρίγκιπας έρχεται συχνά στην Ελλάδα, και ειδικά στην Κρήτη όπου έχει γίνει θρύλος η ιστορία που συνέβη πριν από μία δεκαετία περίπου. Οι Κρητικοί λένε ότι ο Αλ Ουαλίντ ήρθε για διακοπές στην Ελούντα και απαίτησε να του φτιάξουν σε μία ημέρα ένα τζάκι στην παραλία. Πράγματι ένα ολόκληρο συνεργείο έφτιαξε το τζάκι μέσα σε λίγες ώρες, καθώς και εξέδρες πάνω στις οποίες έβαλε τηλεοράσεις για να παρακολουθεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τον περασμένο Αύγουστο που ήρθε στην Κρήτη τον «συνέλαβε» ο φακός να κάνει ποδήλατο συνοδεία σωματοφυλάκων.

Νότης Μηταράκης
Ο οδικός χάρτης για τα πετροδόλαρα

Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για την ελληνική αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης. Με δηλώσεις του στην «Οικονομία», κάνει λόγο για επενδύσεις που θέλουν να κάνουν στον τουριστικό και άλλους κλάδους.

Αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης δηλώνει: «Οι πολιτικές μας σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι άριστες, με τους δύο λαούς να αισθάνονται πολύ φιλικά και οικεία μεταξύ τους. Ομως, αυτή η σχέση δεν αντικατοπτρίζεται στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ο στόχος για τη βελτίωση και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών επιτυγχάνεται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Από την πρόταση στα υπουργεία Εξωτερικών να συγκαλέσουν μεικτή διυπουργική επιτροπή εντός του 2015, την προοπτική σύστασης διμερούς επιχειρηματικού συμβουλίου, την έναρξη των διαβουλεύσεων για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων κ.ο.κ.

Συνεργασίες
Εξίσου σημαντική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι και η προοπτική κατάρτισης προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας και η διερεύνηση δυνατότητας συνεργασιών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Αναφορικά με το ενδιαφέρον υποψήφιων Σαουδαράβων επενδυτών η δραστηριότητά τους εστιάζεται κυρίως στον τουριστικό τομέα, με τη συμμετοχή σε ομίλους αλλοδαπών επενδυτών που επιθυμούν την αγορά μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή και άλλων πολυτελών κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών. Επίσης ενδιαφέρον παρατηρείται για τον τομέα της ενέργειας και διαφόρων εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η οικονομία να μπει σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης και να εδραιωθεί η αντίληψη ότι και οι δύο πλευρές θα εξέλθουν κερδισμένες (win-win basis) από μελλοντικές επιχειρηματικές συμφωνίες».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64104928