Αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για κούρεμα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πάντως ότι η παράταση των λήξεων του χρέους και η διαφοροποίηση των επιτοκίων αποτελούν υπαρκτές επιλογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ευκολότερη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποφασιστεί μετά πως θα αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ρέγκλινγκ πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο, μια μόλις ημέρα μετά την προειδοποίησή του πως η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ανέφερε, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το σχέδιο να είναι επώδυνο για τους πολίτες, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένα μελλοντικά τους δικαιώματα.

«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και αυτό ίσως πάρει δυο μήνες», εκτίμησε ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνοντας ταυτόχρονα πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο βοήθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που αναμένεται το 2022.

Επιπλέον το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως ο ESM που έχει την εξουσία να δανείζει στα μέλη της Ευρωζώνης και να προσφέρει και άλλου είδους οικονομική βοήθεια, κατέχει περίπου το 45% του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 187,8% του ΑΕΠ εντός του 2016.