Στην Αθήνα, την Παρασκευή, Ιρανοί αξιωματούχοι για συναντήσεις με ΕΛΠΕ

Στελέχη των ΕΛΠΕ θα συναντηθούν με Ιρανούς αξιωματούχους την Παρασκευή για να συζητήσουν για την εισαγωγή αργού πετρελαίου από την χώρα, ανέφερε πηγή των ΕΛΠΕ στο Reuters. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός αργού πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χ οσείν Ζαμαμίνια και αξιωματούχοι της εθνικής ιρανικής πετρελαϊκής εταιρείας θα βρίσκονται στην Αθήνα την Παρασκευή για να συναντηθούν με στελέχη των ΕΛΠΕ δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των ΕΛΠΕ.

Tα ΕΛΠΕ, όπως σημειώνει το euro2day, εισήγαγαν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο αντιστοιχούσε στο 20% των ετήσιων εισαγωγών τους, μέχρι την επιβολή του εμπάργκο το 2011.  «Από την στιγμή που έγινε άρση του εμπάργκο, τα ΕΛΠΕ μπορούν να συζητήσουν τώρα την δυνατότητα μιας συμφωνίας για προμήθειες αργού πετρελαίου και στον διακανονισμό των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων ανάμεσα στα δύο θέματα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015. “Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Την ίδια ώρα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.