Το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Απόλυτα ικανοποιημένος από το ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι “έθεσα το δημοσιονομικό θέμα και εξήγησα ότι τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε και ότι έχουμε υπέρβαση στόχου σε ταμειακή βάση κατά 1,9 δισ. ευρώ. Δεν έχουν καμία σημασία τα έσοδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων” και τόνισε ότι από τον ΦΠΑ εισπράχθηκε 4,7% υψηλότερο ποσό τον Οκτώβριο και 28% τον Νοέμβριο έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2014.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι “και οι έξι υπουργοί που συνάντησα εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα και όχι να δημιουργούνται νέα ενώ κατανόησαν την ανάγκη να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, άποψη η οποία εκφράστηκε και από τους θεσμούς στο Eurogroup”.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι μέρος του προγράμματος και υποστήριξε ότι «κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε. Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών».

«Εσείς οι δημοσιογράφοι άλλοι με λέτε φειδωλό και άλλοι ακριβοθώρητο», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους) δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε. Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει το ΔΝΤ να ζητά συγκεκριμένα ποσά για τα μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν γνωρίζει να έχει απορρίψει το ασφαλιστικό και περιμένει την θέση του Ταμείου ενώ παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.

Πριν από μια διαπραγμάτευση όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά, σχολίασε με νόημα ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι “πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους”.

Τι στοιχεία ζητούν οι δανειστές

Για τον προϋπολογισμό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα πιαστεί τουλάχιστον ο στόχος (έλλειμμα -0,25%). Σε ότι αφορά τα στοιχεία που περιμένουν οι δανειστές μίλησε για αναλογιστικά στοιχεία αναφορικά με το ασφαλιστικό αλλά και άλλα που αφορούν τις φορολογικές ρυθμίσεις. Υποστήριξε ότι όταν τα έχουν θα είναι οι διαθέσιμα οι δανειστές θα είναι έτοιμοι σε λίγες ημέρες να έρθουν στην Αθήνα.