Κατά 70% υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η μείωση είναι τόσο δραματική ώστε συμπαρασύρει τις τιμές και άλλων πρώτων υλών όπως και τα διεθνή χρηματιστήρια.
Για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε την Τρίτη κάτω από το όριο των 30 δολαρίων. Στο μεταξύ οι τιμές ανά βαρέλι έχουν αυξηθεί και πάλι. Όμοια πορεία ακολούθησαν ωστόσο και οι δείκτες των σημαντικότερων διεθνών χρηματιστηρίων.
Το πετρέλαιο WTI κόστιζε μόλις 29,97 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη τιμή από το 2003, ενώ το πετρέλαιο μπρεντ έφθασε με 30,40 δολάρια στα επίπεδα του Απριλίου 2004. Την Τετάρτη ωστόσο οι τιμές ανέβηκαν και πάλι μειώνοντας την πίεση στις διεθνείς χρηματαγορές.
Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές πετρελαίου προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές. Υπό κανονικές συνθήκες τιμές πετρελαίου και δείκτες στα χρηματιστήρια δεν συμβαδίζουν. Τις περισσότερες φορές είναι αντιστρόφως ανάλογοι: Όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο πέφτουν οι δείκτες ή κάποιες φορές παραμένουν σταθεροί. Η εξήγηση είναι απλή: Οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μπορούν να παράγουν τα προϊόντα τους με πολύ χαμηλό κόστος.
Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι μετοχές των εταιρειών πετρελαιοειδών, οι οποίες κινούνται ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου. Έτσι οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας ανήκαν τις τελευταίες μέρες στους μεγάλους χαμένους του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Κατά την άποψη του αναλυτή της βρετανικής εταιρείας City Index Φαγουάτ Ραζακζάντα, ένας πιθανός λόγος για την παράλληλη κίνηση των τιμών πετρελαίου και των μετοχών είναι η κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού» το 2015. «Η υπερβολικά μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου συμπαρέσυρε και άλλες αγορές πρώτων υλών», εκτιμά ο αναλυτής.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC ελπίζουν ότι κρατώντας χαμηλές τις τιμές του πετρελαίου θα καταφέρουν να υπερασπιστούν τα μερίδιά τους στην αγορά και ταυτόχρονα να αποκλείσουν από την αγορά τις ΗΠΑ, που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο. Και αυτό γιατί η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο συμφέρει τους Αμερικανούς μόνο όταν η τιμή του πετρελαίου δεν υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Παρά το γεγονός πάντως ότι η τιμή του πετρελαίου είναι πλέον χαμηλή, ο OPEC δεν περιορίζει την παραγωγή του «μαύρου χρυσού».
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 70% με πολλαπλές επιπτώσεις για τις παραγωγές χώρες και τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Έτσι, για παράδειγμα, το Μπαχρέιν και το Ομάν αποφάσισαν την μείωση των επιδοτήσεων για βενζίνη με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της κατά 60%. Την ίδια στιγμή η Ρωσία προτίθεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 10%, μιας και τα έσοδα του δημοσίου από τις πωλήσεις πετρελαίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Από την πλευρά της η εταιρία πετρελαιοειδών BP θα περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να παραμείνει «ισχυρή και ανταγωνιστική», ανακοίνωσε ο υπεύθυνος για τη Βόρεια Θάλασσα της βρετανικής εταιρείας Μαρκ Τόμας.
Πηγή: DW