Βουτιά στην μετοχή της Renault λόγω φημών περί λογισμού «εικονικής μείωσης ρύπων»

Πτώση μέχρι και 20% σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της Renault, μετά από τις πληροφορίες για εφόδους ειδικών ελεγκτών σε αρκετά εργοστάσια της. Οι έρευνες φαίνεται πως αφορούν στην φημολογούμενη χρήση παράνομου λογισμικού εικονικής μείωσης των ρύπων και σε οχήματα του γαλλικού κολοσσού.

Η εταιρεία, που επιβεβαίωσε τους ελέγχους δηλώνοντας πρόθυμη να «συνεργαστεί πλήρως» με τους ερευνητές, επιμένει πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία «δεν προκύπτει καμία απόδειξη» για χρήση κακόβουλου λογισμικού. Οι επενδυτές φάνηκαν αρχικά «φοβισμένοι» από αυτή την τροπή αλλά μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της εταιρείας, η μετοχή ισορρόπησε 9% κάτω από την χθεσινή της αξία.

Όπως γνωστοποίησε το σωματείο εργαζομένων της Renault, σύμφωνα με το skai.gr, φεύγοντας οι ερευνητές πήραν μαζί τους και αρκετούς από τους προσωπικούς υπολογιστές των επικεφαλής επιμέρους τμημάτων.

Μόλις τον περασμένο μήνα η Renault είχε ανακοινώσει επενδυτικά σχέδια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καταφέρει την απόλυτη εξίσωση των «θεωρητικών» εκπομπών των οχημάτων της με αυτές που «γράφουν» στον δρόμο.

Εν τω μεταξύ ο εσωτερικός «κραδασμικός» ανταγωνιστής της Renault, η επίσης γαλλική Pegeuot, ξεκαθάρισε πως κανένα από τα εργοστάσια της δεν συμπεριελήφθησαν στις έρευνες των ελεγκτών. Με ανακοίνωσή της, η Pegeuot,υπενθύμισε σε πελάτες και επενδυτές πως τα δικά της οχήματα πέρασαν «με άνεση ακόμη και από τους πιο πρόσφατους ελέγχου του Υπουργείου» χωρίς την παραμικρή «σκιά» ανακολουθίας.

Μετά το σκάνδαλο των αυξημένων εκπομπών ρύπων σε εκατομμύρια οχήματα της γερμανικής Volkswagen, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ελεγκτικές αρχές και αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο βρίσκονται εν τω μέσω πυρετωδών ποιοτικών ελέγχων για την αποκάλυψη αλλά και την αποφυγή παρόμοιων σκανδάλων.