ΔΝΤ: Μείωση χρέους - δημοσιονομική αυστηρότητα οι όροι εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: να ακολουθείται ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης αλλά και να μειωθεί το ελληνικό χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς σήμερα δεν είναι βιώσιμο. Αυτό υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του Τζ. Ράις σημειώνοντας με νόημα ότι πρόκειται για δύο προϋποθέσεις και δίνοντας βάρος στο δεύτερο σκέλος.  Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τόνισε, όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και με χρηματοδότηση αν καλυφθούν αυτοί οι δυο όροι. «Στόχος μας είναι η χώρα να γυρίσει πίσω σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε.

Ο Ράις είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την αποστολή στην Ελλάδα αλλά επιβεβαίωσε ότι έχει σχεδιαστεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κρ. Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός. Όπως ανέφερε το Ταμείο έχει λάβει τις προτάσεις της Αθήνας στο ασφαλιστικό, τις οποίες και εξετάζει χωρίς να έχει, όμως, ολοκληρώσει την αποτίμησή τους. Συμπλήρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζονται μεταβιβάσεις ύψους 10% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί.

Η Ελλάδα ζήτησε τη συμμετοχή του Ταμείου απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ερώτηση γιατί επιμένει στη συμμετοχή παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Αθήνα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν το επιθυμούν. Οι συζητήσεις, μάλιστα όπως είπε, συνεχίζονται και είναι παραγωγικές, και συμπλήρωσε: «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι».

Σε ερώτηση για τον Π. Τόμσεν και αν είχε συναντήσεις με Υπουργούς Οικονομικών (παράλληλα με τις κινήσεις Τσακαλώτου) αρκέστηκε να πει ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τα ταξίδια του και ότι είναι λογικό ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος να έχει συναντήσεις με υπουργούς.

Σε ερώτηση για το εάν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης που αρνούνται να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει κανένα μήνυμα να στείλει.

Με πληροφορίες από euro2day