Ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, στελέχη της Deutsche Bank για το Euribor

Έξι στελέχη της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank παρουσιάζονται ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου τη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθούν σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor. Κατά τη διάρκεια της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας, οι έξη μπορούν να αποδεχθούν ή όχι την ενοχή τους για τις κατηγορίες που θα δημοσιοποιηθούν επίσης αύριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ακόμα τέσσερις πρώην συνεργάτες της βρετανικής τράπεζας Barclays και ένας συνεργάτης της γαλλικής Societe Generale θα εμφανιστούν ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου (Westminster Magistrates/Court).

Οι βρετανικές διωκτικές αρχές για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος Serious Fraud Office (SFO), όπως σημειώνει το imerisia.gr, τους κατηγορούν για συμμετοχή στη χειραγώγηση των δεικτών του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor. To Euribor είναι το μέσο επιτόκιο δανεισμού με το οποίο πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται χρήματα μεταξύ τους. Το Euribor καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών στις 11:00 η ώρα κεντρικής Ευρώπης και είναι ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων που προσφέρει μια ομάδα περισσότερων από 50 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από τους έξι κατηγορούμενους, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, οι πέντε είναι Γερμανοί πολίτες οι οποίοι διαμένουν στη Γερμανία και ένας Γάλλος που διαμένει στη Σιγκαπούρη. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει εάν οι κατηγορούμενοι θα εμφανισθούν προσωπικά στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη μεγάλων τραπεζών φέρονται επί χρόνια να χειραγωγούσαν τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, μεταξύ αυτών το Libor (είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο δανείζονται κεφάλαια (ευρωδολάρια) μεταξύ τους) και το Euribor. Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο το 2012 η Deutsche Bank απέλυσε  πολλούς διαπραγματευτές.

Στο τέλος του 2013, η Κομισιόν επέβαλε στην μεγάλη γερμανική τράπεζα οικονομικό πρόστιμο 725 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2015 ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και εκεί η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμα μαμούθ που έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Αύγουστο ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο του Libor καταδικάστηκε στο Λονδίνο σε κάθειρξη 14 χρόνων αλλά αργότερα η ποινή του μειώθηκε στα 11 χρόνια. Εργαζόταν για την ελβετική τράπεζα UBS.

Και η εισαγγελία στη Φρανκφούρτη διενεργεί έρευνες εναντίον πέντε υπόπτων. Ωστόσο η Deutsche Bank δεν θέλησε να πάρει θέση ούτε για τις έρευνες στη Φρανκφούρτη ούτε για την αυριανή διαδικασία στο Λονδίνο.