ΝΔ: Με αυξημένη συμμετοχή και μικρή παράταση «έπεσε η αυλαία» των εκλογών (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων στον δεύτερο και τελικό γύρο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη συμμετοχή, σε σχέση με τα αναμενόμενα. Μάλιστα, στις 19.00 δόθηκε παράταση μισής ώρας για τα τμήματα εκείνα όπου υπάρχουν ουρές. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, διέψευσε με δήλωσή του διαρροές που έχουν σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις ή προγνωστικά.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε η ΚΕΦΕ είναι σε διαρκή συνεδρίαση από χθες το μεσημέρι. Με εξουσιοδότησε τώρα να σας αναφέρω, με απόφασή της, ό,τι όσα γράφονται και λέγονται για ορισμένες προβλέψεις, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης.

»Όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Σε ό,τι αφορά δε την προσέλευση θέλω να σας πω ότι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι πληροφορίες από όλη την Ελλάδα είναι ότι η προσέλευση είναι άκρως ικανοποιητική».

Από τη Λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζεται ότι 285.000 χιλιάδες είχαν ψηφίσει έως το απόγευμα και οι εκτιμήσεις μιλούσαν για τελική συμμετοχή πάνω από 300.000 με κάποιους περισσότερο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα φτάσει τις 350.000. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 404.000 και απαγορεύονταν να ψηφίσει κάποιος που δεν συμμετείχε στον πρώτο γύρο.

Είχε προηγηθεί διαρροή από πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι  μέχρι τις 14:00 είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 ψηφοφόροι και εκτιμούσαν ότι τελικά η συμμετοχή θα φτάσει περίπου τους 350.000 ψηφοφόρους, κάτι που σημαίνει περίπου το 80%-85% σε σχέση με τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οι ίδιες πηγές είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εμφανίστηκε πιο φειδωλό και αρκέστηκε να διαρρεύσει ότι μέχρι τις 12:30 είχαν ψηφίσει περίπου 80.000 άτομα, έναντι 105.000 την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο.

Η σημερινή διαδικασία είναι πιο γρήγορη, καθώς τα μέλη της ΝΔ δεν συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πληρώνουν αντίτιμο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 που ψήφισαν και στον α’ γύρο των εκλογών της ΝΔ και η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 19:00.

Εκτός απροόπτου, η εικόνα για τον νικητή της «γαλάζιας» κάλπης αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περίπου στις 23:00.

Με εξαίρεση τον, μικρής έκτασης, βανδαλισμό σε εκλογικό τμήμα της Ν. Φιλαδέλφειας, η εκλογική διαδικασία εξελίχτηκε ομαλά και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας έκαναν ο καθείς τις δικές του εκτιμήσεις. 

Πηγές: news247.gr, in.gr, naftemporiki.gr, euro2day.gr