«Μονομαχία» Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός

Μια σκληρή «μονομαχία» σε χιονισμένο τοπίο μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά.  Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, και υπό την μορφή δημόσιας συζήτησης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με επίκεντρο τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους ως προς το τι είναι καλύτερο για την ΕΕ, αρχής γενομένης από το «μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης: το ασφαλιστικό.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, πιθανότατα και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η «μονομαχία» Τσίπρα – Σόιμπλε, στο πάνελ, αναμένεται από όλους με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να είναι σε απευθείας μετάδοση από τα μεγάλα ΜΜΕ, αν και, όπως πάντα, οι εργασίες του Φόρουμ είναι «κλειστές».

Το ιδιόμορφο αυτό τετ-α-τετ έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση «έχει ανεβάσει μηχανές» για να προωθήσει το ασφαλιστικό. Οι πρώτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι «σε γενικές γραμμές» το νομοσχέδιο βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές. Εντούτοις, τα ερωτήματα παραμένουν ως προς το αν θα φέρει τα έσοδα που διατείνεται και όπως χαρακτηριστικά είπε και ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο ΑΠΕ, «σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε» καθώς ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Σε εξέλιξη είναι και η ευρωπαϊκή περιοδεία του έλληνα Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Παντοάν στην Ιταλία, χθες συναντήθηκε με τον Μ. Σεντένο στη Λισσαβώνα και σήμερα θα συναντηθεί με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
Πηγές: ethnos.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ