Η κυβέρνηση εξετάζει όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, να λαμβάνονται υπ’ όψιν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης όπως τα ενοίκια και τα ιατρικά έξοδα, διευκρίνισε τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ υπογράμμισε ότι «θέλουμε να επεκτείνουμε πλήρως τις ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm σύμφωνα με το naftemporiki.gr, όλες αυτές οι κατηγορίες δαπανών που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκρίνισε ότι «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στη χρήση πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που μελετώνται για τη φορολογία εισοδήματος, εξήγησε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές.
Σχετικά με όσους ήδη χρωστούν στην εφορία ή είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, ο κ. Αλεξιαδής ανέφερε ότι στα σχέδια είναι να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου δεν θα μπορεί η εφορία και η τράπεζα να προχωρά σε δεσμεύσεις.
Ερωτηθείς για τον νέο φόρο ακινήτων, έκανε λόγο για μεταφορά του φορολογικού βάρους σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ αναφέρθηκε σε κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά για την κατανομή αυτού του φόρου «που δεν θα επιβαρύνει χαμηλά εισοδήματα, αλλά υψηλά και πολύ υψηλά». Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής και προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2017, με ένα από τα σενάρια που εξετάζεται να είναι μία αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 2.500 ευρώ, να πληρώνει τέλη 1.000 ευρώ».