«Κλιμακώνει» περαιτέρω η Σ. Αραβία: Διακόπτει πτήσεις και εμπόριο με Ιράν

Σε συνέχεια της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων η Σαουδική Αραβία τερματίζει την αεροπορική σύνδεση και τους εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν. Κατηγορεί την Τεχεράνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ, λέγοντας ότι έχει στείλει μαχητές της σε αραβικά κράτη και απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο σουνιτικό βασίλειο και γειτονικά κράτη του Κόλπου.

Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν το βασίλειο προχωρώντας σε διακοπή ή υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν, ενώ οργισμένα πλήθη σιιτών βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης και της Βαγδάτης καταδικάζοντας την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ που έχει φέρει αντιμέτωπες της μεγαλύτερες σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν την διπλωματική τους εκπροσώπηση τη Δευτέρα. Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει από την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις δίνοντας διορία δύο ημερών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι οι βασικές σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή στηρίζοντας αντίπαλες πλευρές τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν, και απαίτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία «συμπεριφερθεί σαν φυσιολογική χώρα» για να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Αλ-Τζουμπέιρ κατέστησε την Τεχεράνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του Αλ-Νιμρ το Σάββατο, τον οποίο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας χαρακτήρισε τρομοκράτη, όπως σημειώνει το in.gr.

Διαμηνύοντας ότι το Ριάντ θα αντιδράσει στην «ιρανική επιθετικότητα», ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τεχεράνη πως έχει στείλει μαχητές σε αραβικά κράτη και ότι απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου και γειτονικών κρατών του Κόλπου.

«Δεν υπάρχει καμιά κλιμάκωση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Οι κινήσεις μας είναι όλες σε αντίδραση» στις ιρανικές κινήσεις» υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σ.Αραβίας «Είναι οι Ιρανοί που πήγαν στον Λίβανο. Είναι οι Ιρανοί αυτοί οι οποίοι έστειλαν την Δύναμη Κουντς και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσα στη Συρία», συνέχισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Μέκκα και την Μεδίνα για προσκύνημα.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

Κατά τον Τζουμπέιρ το Ριάντ είχε δίκιο που εκτέλεσε τον Νιμρ διότι ο σιίτης ιμάμης «υποκινούσε ταραχές, οργάνωνε πυρήνες, τους προμήθευε όπλα και χρήματα». «Θα έπρεπε να μας επικροτούν, όχι να μας επικρίνουν» για τις εκτελέσεις των 47, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας.